latinica  ћирилица
07/12/2021 |  22:00 | Аутор: СРНА

Отворен 26. Фестивал малих сцена и монодраме

У Источном Новом Сарајеву вечерас је свечано отворен 26. Фестивал малих сцена и монодраме Републике Српске у чијем ће званичном програму бити одиграно пет позоришних представа и четири монодраме.
Источно Сарајево - Фестивал малих сцена - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Фестивал малих сценаФото: СРНА

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман, који је отворио Фестивал, рекао је да ако се погледа историјат ове манифестације настале ратне 1995. године, може се видјети колика је била далековидост људи који су у то вријеме размишљали о култури и културним садржајима.

- Овај фестивал, који је једна од најзначајнијих културних манифестација у Републици Српској, доказ је да ће позориште које ће идуће године бити завршено, имати довољно квалитетног садржаја, а самим тим и публике - поручио је Короман.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево и организатор фестивала Младен Јанковић изразио је задовољство што ће ове године имати прилику да угосте значајне позоришне институције из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Он је навео да ће на овогодишњем фестивалу угостити позоришта попут "Славије" из Београда, Народног позоришта Ужице, Градског позоришта "Јазавац" из Бањалуке, НАС театра из Горњег Милановца, те Херцегновског позоришта.

- И ове године традиционално додјељујемо четири фестивалске награде - за најбољу представу, најбољу монодраму, те најбољег глумца и глумицу фестивала. Жири чине професор Раде Симовић, који је предсједник, те чланови - редитељ Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић - рекао је Јанковић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да је Фестивал за 26 година постојања превазишао све изазове који су били пред њим, а да су људи који су стајали и стоје иза њега успјели да створе манифестацију која је једна од најзначајнијих, не само у Источном Сарајеву, већ и у цијелој Републици Српској.

Он је изразио наду да ће Фестивал малих сцена и монодраме сљедеће године бити одржан у новом позоришту у Источном Новом Сарајеву, које ће бити најљепше и најмодерније у БиХ.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић нагласио је да је фестивал једна од најзначајнијих манифестација за ову локалну заједницу, без обзира што се одржава не подручју Источног Новог Сарајева.

Он је поручио да ће Источна Илиџа наставити да подржава ову манифестацију, као што је то чинила свих ових година.

У оквиру свечане церемоније отварања Фестивала отворена је и изложба Шестог сазива међународне ликовне колоније "Коло" која се одржава у Требињу и годинама окупља реномирана имена ликовне сцене из БиХ и региона.

Послије свечаног отварања Фестивала, одиграна је прва представа у званичном такмичарском програму.

Ријеч је о представи Градског позоришта "Јазавац" из Бањалуке "Скупштина" у режији Ивана Плазибата у којој играју Александар Стојковић, Ања Илић, Наташа Иванчевић, Сенад Милановић и Марко Недељковић.

Сутра у 18.00 часова на програму је монодрама Градског позоришта Градишка "Ја сам пас и зову ме Салваторе", а у 20.00 часова представа "Царево ново одијело" Херцегновског позоришта.

У четвртак, 9. децембра, у 18.00 часова на програму је монодрама "Милунка", Театар нови Балкан покрет из Београда, а у 20.00 часова представа "Брат" позоришта НАС театра из Горњег Милановца.

Четвртог дана фестивала, у петак, 10. децембра, у 18.00 часова биће одиграна монодрама "Војвода Живојин Мишић", а затим у 20.00 часова представа "Лопуже" Позоришта "Славија" из Београда.

Посљедњег дана фестивала, у суботу, 11. децембра, у 18.00 часова публика ће имати прилику да погледа монодраму позоришта Алтер медија 21 из Крагујевца "Колега Мела Гибсона", те у 20.00 часова представу "Боли коло" Народног позоришта из Ужица.

Истог дана у 21.30 часова предвиђено је уручење награда и затварање фестивала.

Карте за све фестивалске вечери су у продаји од 12.00 до 20.00 часова на билетарници Културног центра.

Фестивал малих сцена и монодраме почео је ратне 1995. године у Хаџићима под називом Фестивал монодраме Републике Српске.

Организатор првог фестивала била је Републичка установа за културно-умјетничке дјелатности Срна фест, а Фестивал монодрама Републике Српске имао је задатак да афирмише и награђује професионалног глумца и домаћи текст.

Фестивал је годинама растао и стасао у Међународни фестивал малих сцена и монодраме, да би потом изашао из оквира првог фестивала, тако да су осим монодрама уврштене и камерне представе, што се одржало и до данас, по правилу - пет камерних представа и четири монодраме у такмичарском дијелу програма.