latinica  ћирилица
08/12/2021 |  07:36 ⇒ 07:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустралија се прикључила САД у бојкоту ОИ

Аустралија ће се придружити Сједињеним Америчким Државама у дипломатском бојкоту Зимских олимпијских игара у Пекингу, изјавио је данас аустралијски премијер Скот Морисон.
Скот Морисон (Фото:BRADLEY KANARIS/GETTY IMAGES) -
Скот Морисон (Фото:BRADLEY KANARIS/GETTY IMAGES)

Он је поручио да кинеска влада још увијек није предузела никакав покушај да одговори на неколико питања које је покренула Аустралија, укључујући наводне повреде људских права, преноси агенција Ројтерс.

- Зато није изненађујуће што званичници аустралијске владе неће ићи у Кину на те игре. Али аустралијски спортисти хоће - рекао је Морисон новинарима у Сиднеју.

Кинеска амбасада у Аустралији позвала је данас званичну Канберу да предузме конкретне мјере за стварање повољних услова за унапређење односа, након што се Аустралија придружила Сједињеним државама у дипломатском бојкоту Зимских игара у Пекингу.

- Као што сви знају, Аустралија је једина одговорна за тренутни положај кинеско-аустралијских односа - наводи се у саопштењу кинеске амбасаде.

Аустралијски олимпијски комитет (АОЦ) је саопштио да одлука владе неће утицати на њихове припреме за Зимске игре, додајући да су "дипломатске опције" ствар влада и да треба раздвојити политику и спорт.