latinica  ћирилица
08/12/2021 |  08:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Премијерно приказан нови филм Душана Ковачевића

Премијера филма "Није лоше бити човек" одржана је распродатим приказивањем у београдској Комбанк дворани, гдjе је црвеним тепихом прошетала ауторска и глумачка екипа предвођена редитељем и сценаристом Душаном Ковачевићем.
Душан Ковачевић на премијери филма "Није лоше бити човек" (Фото: Војислав Вујанић) -
Душан Ковачевић на премијери филма "Није лоше бити човек" (Фото: Војислав Вујанић)

На црвеном тепиху премијере Ковачевићеве комедије са елементима трилера појавили су се глумци Војин Ћетковић, Бранка Катић, Гордан Кичић, Христина Поповић и Андрија Милошевић.

На премијеру су дошли и глумци Срђан Жика Тодоровић, Марко Гверо, Јелена Михајловић, пјевачица и глумица Лена Ковачевић и композитор музике за филм Момчило Бајагић, као и бројни други чланови филмске екипе.

Ковачевић је, између осталог, сценариста класика домаће кинематографије "Маратонци трче почасни круг“, "Ко то тамо пева" и "Балкански шпијун", гдје је био и коредитељ, а након режије "Професионалца" требало му је 18 година да поново стане иза камере за филм "Није лоше бити човек".

Ковачевић је рекао агенцији Танјуг да је чекао да режира нови филм пошто то није његов основни посао, а у међувремену је написао неколико драма, режирао неколико представа и написао још двије књиге.

- Ово је филм са неколико паралелних прича које се на крају саберу у једној тачки. Пошто волим чисте приче, које су читљиве и лаке за разумијевање, овај филм је у жанру трилера који може да буде и као бајка - рекао је Ковачевић.

Истакавши да не воли сувише мрак, Ковачевић је рекао да његов нови филм "у себи има елементе таме, али не мрака".

Ковачевић је рекао да је велики дио живота посветио паралелном свијету птица и животиња, и да је хтио да филм посвети "том драгоценом свијету" са којим је одрастао.

Ковачевћ је подсјетио да у "Андерграунду" (1994) редитеља Емира Кустурице, рађеном по његовом сценарију, "једну од великих улога игра мајмун", а и његов роман се зове "Меда пева блуз".

Филм "Није лоше бити човек" прати професора клавира Милана, ког игра Ћетковић, који након пет година одлучује да ријеши мистерију нестанка, под неразјашњеним околностима, свог кума и некадашње поп звијезде Ранка Белог, у тумачењу Кичића. Наилазећи свуда на неразумијевање Ћетковићев лик развија пријатељски однос са псом луталицом.

- Велики писац је писао сценарио. Многе ствари су се подудариле са неким мојим размишљањима и мојим животним путевима. Гдје год смо се сусретали мој лик и ја било је узбудљиво и добро. Био је изазов наћи праву мјеру. Кад је велика емоција треба је каналистати - рекао је Ћетковић новинарима.

Бранка Катић је рекла да јој је била "велика част" што први пут игра у неком Ковачевићевом филму, који је "легенда по чијим дјелима су снимљени неки од најбољих наших филмова".

- Играм супругу која воли свог човјека и схвата да је у тешкој ситуацији већ пар година пошто је изгубио свој посао и понос. Труди се да задржи још неко достојантсво и мало се чудно понаша. Долази кући и стално прича о неком псу са којим комуницира. Заиста ме забрине -, рекла је Катић.

Поред двије пројекције у Комбанк дворани синоћ је филм "Није лоше бити човек" приказан и у биоскопу Синеплекс Галерија, а новосадска премијера је предвиђена за 8. децембра у биоскопу Арена Синеплекс.

Редовно биоскопско приказивање почиње 9. децембра.

Филм "Није лоше бити човек" снимиле су продукције "Арт енд попкорн" и "Терминал 3", у копродукцији са Контраст студијом и Синамон филмом, уз подршку Филмског Центра Србије и Хрватског аудиовизуелног центра. Дистрибутер је МЦФ Мегаком филм.