latinica  ћирилица
08/12/2021 |  10:04 ⇒ 10:09 | Аутор: СРНА

Бангладеш: На смрт осуђено 20 студената због убиства колеге

Бангладеш је данас осудио 20 студената на смрт због бруталног убиства младића 2019. године који је критиковао Владу на друштвеним мрежама.
Дака: Полиција спроводи осуђене студенте - Фото: AFP
Дака: Полиција спроводи осуђене студентеФото: AFP

Претучено тијело Абара Фахада /21/ пронађено је у његовом студентском дому неколико сати након што је написао објаву на Фејсбуку у којој је осудио премијера Шеика Хасину због потписивања споразума о подјели воде са Индијом.

Њега је шест сати тукло палицом за крикет и другим тупим предметима 25 колега студената који су били чланови студентског крила владајуће Авами лиге, Бангладешке Чатра лиге /БЦЛ/.

- Задовољан сам пресудом. Надам се да ће казне ускоро бити извршене - рекао је Фахадов отац Баркат Улах новинарима испред суда након пресуде.

Тужилац Абдулах Абу саопштио је за АФП да је преосталих пет починилаца осуђено на доживотни затвор.

Сви осуђени на смрт су имали између 20 и 22 године и похађали су елитни Бангладешки универзитет за инжењерство и технологију заједно са Фахадом.

Тројица оптужених су и даље на слободи, док су остали у судници.

Адвокат оптужених рекао је да ће на казну бити уложена жалба.

Фахад је поставио објаву на Фејсбуку неколико сати прије његове смрти.

У објави је критиковао владу због потписивања споразума који Индији дозвољава да узима воду из ријеке која се налази на граници двије земље.

Фахад је виђен на снимцима надзорних камера који су постали вирални на друштвеним мрежама како улази у спаваоницу са неким активистима БЦЛ-а.

Око шест сати касније, његово тијело су изнијели студенти и положили на земљу.

БЦЛ је посљедњих година постао познат након што су неки од његових чланова оптужени за убиство, насиље и изнуду.

Њени чланови су наводно користили насиље 2018. године да угуше велики антивладин студентски протест.

Ти протести су били изазвани бијесом због безбједности на путевима након што је једног студента убио аутобус који је возио прекомјерном брзином.

Демонстранти су позвали да се нападачи оштро казне и да се БЦЛ забрани.

Смртне казне су уобичајене у Бангладешу, са стотинама људи осуђених на смрт. Сва погубљења обављају се вјешањем, што је насљеђе британске колонијалне ере.

У августу је суд осудио шест исламистичких екстремиста на смрт због бруталних убистава двојице активиста за права хомосексуалаца.