latinica  ћирилица
08/12/2021 |  10:16 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Наполеонов мач и оружје продати за скоро 2,9 милиона долара

Церемонијални мач који је носио Наполеон Бонапарта када је извршио државни удар 1799. године и пет комада његовог ватреног оружја продато је на аукцији за скоро 2,9 милиона долара, објавили су амерички аукционари.
Наполеон Бонапарте - Фото: илустрација
Наполеон БонапартеФото: илустрација

Ови предмети, које је на продају изнијела аукцијска компанија "Рок Ајленд" из Илиноиса, продати су телефоном купцу који је остао анониман, рекао је председник компаније Кевин Хоган за АФП.

Мач и пет украшених пиштоља првобитно су процијењени на 1,5 до 3,5 милиона долара.

Са продајом од 2,87 милиона долара, купац Наполеон Гарнитуре носи кући веома риједак дио историје. Задовољство нам је што смо им пружили прилику да стекну такав историјски предмет, рекао је Хоган.

Мач је, са корицама, био "крунски драгуљ" колекције, према ријечима представника аукцијске куће.

Оружје је направио Ницола-Ноел Буте, који је био директор државне фабрике оружја у Версају.

Након што је крунисан за цара, верује се да је Наполеон поклонио мач генералу Жан-Андошу Жуноу, али је генералова жена касније била приморана да га прода да би отплатила дугове.

Затим га је пронашао лондонски музеј. Амерички колекционар био је њен последњи власник, али је та особа недавно преминула, наводи аукцијска кућа.

У мају, Француска је обиљежила двјестогодишњицу Наполеонове смрти.

Чувени Корзиканац је једна од личности која изазива највеће подјеле у француској историји, његов огроман допринос стварању модерне државе против његовог империјализма и ратног хушкача.

У међувремену, пар "веома ријетких" вијековима старих тијара или оглавља опточених драгуљима и за које се вјерује да су припадали Наполеоновој супрузи, француској царици Жозефини Бонапарти, продат је на аукцији у Лондону за више од 760.000 долара.

Сматра се да је двије тијаре &мдасх; понуђене из приватне британске колекције старе најмање 150 година &мдасх; Наполеоновој жени дала његова сестра Каролина почетком 19. вијека, наводи "Сотби".

Обје тијаре, које су дио комплета одговарајућег накита дизајнираног за ношење заједно, опточене су драгим камењем угравираним главама класичне старине, од којих су неке вјероватно веома старе, саопштила је аукцијска кућа.

"Ови величанствени драгуљи украшени камејама и дуборезом свакако дочаравају стил велике царице Жозефине – њен ранг жене Наполеона Бонапарте, њен беспрјекоран укус и интересовање за класични свијет", рекао је Кристијан Спофорт из "Сотбија".