latinica  ћирилица
08/12/2021 |  10:44 ⇒ 10:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Јаковчић шокиран изјавом Милановића о породици Зец

Еуген Јаковчић, медијски координатор у Центру за суочавање с прошлошћу у Хрватској - Документа, каже да је шокиран изјавом хратског предсједника Зорана Милановића о убиству породице Зец у Загребу прије три деценије, што, како каже, потврђује да су и даље у "глибу 90-тих".
Еуген Јаковчић - Фото: Screenshot/YouTube
Еуген ЈаковчићФото: Screenshot/YouTube

Коментаришући јучерашњу комеморацију поводом убиства породице Зец, Милановић је новинарима рекао да су преживјели чланови породице добили обештећење и упитао: "Шта још треба".

- Као активиста који годинама разговара с цивилним жртвама рата, нећу рећи да сам згрожен, шокиран сам тим понашањем и изјавама и желим рећи да је то пораз који се наслања на ову политику која је пустила и направила све да и ми грађани носимо тај терет да су убице наши суграђани - казао је Јаковчић за загребачку Н1 тв.

То је, истакао је, заиста поразно.

- То је континуитет једне труле политике за коју смо мислили да смо је оставили по страни. Могао је, с обзиром да активно оперише одликовањима, па их враћа Главашу, одузети одликовање за јуначки чин које је Туђман додијелио Синиши Римцу, као једном од оних који су убице Михајла Зеца. Не само што је Римац добио то одликовање, него му је Туђман додијелио и Орден реда хрватског крста. И Месић је тог истог Римца помиловао кад је осуђен у предмету Пакрачка пољана. Тај Кабинет на Пантовчаку има континуитет негирања овог догађаја - каже Јаковчић.

Јаковчић каже да преживјели чланови породице Зец никад нису добили извињење, а обештећење је услиједило тек кад је покренула грађански поступак и то кад је судија планирала да уведе признање о кривици и почињењу злочина.

- Тек је онда је неко процијенио да је то опасан преседан и да је тренутак да се директном нагодбом то избаци из простора - прича Јаковчић.

На питање шта о свему кажу преживјели чланови породице Зец, Јаковчић каже да никад није смогао храбрости да их позове у Загреб.

О томе зашто нико није одговарао за овај злочин, Јаковчић каже:

- Ово дефинитивно спада у ратне злочине који не застаријевају. Треба доћи и тај дан кад ће неко у правосудним институцијама смоћи снаге отворити овај случај и детаљније истражити ко је активно учествовао у правосудном заташкавању - рекао је, између осталог, Јаковчић.

Истакао је да је убиство породице Зец злочин и да Хрватска као друштво и институције имају обавезу да се са тим суоче, као и да исплатом обештећења не може бити све ријешено.