latinica  ћирилица
08/12/2021 |  11:02 | Аутор: РТРС

Обезбијеђена средства за исплату пензија

Министарство финансија Републике Српске обезбиједило је средства неопходна за исплату пензија у Српској, као и за кориснике права у Федерацији БиХ и иностранству, за коју је у нето износу потребно 101,1 милиона КМ, а биће дозначена сутра.
Министарство финансија Републике Српске - Фото: илустрација
Министарство финансија Републике СрпскеФото: илустрација

Средства ће бити дозначена комерцијалним банкама и Поштама Српске у складу са законом дефинисаним роком, саопштено је из Министарства финансија Српске.

Министарство финансија и Влада Републике Српске ће наставити са усклађивањем права по основу пензијског и инвалидског осигурања са макроекономским кретањима и економском ситуацијом у Републици Српској.

У саопштењу се наводи да је наплата доприноса у периоду јануар–новембар ове године износила 1,620 милијарде КМ и већа је за 139,1 милион КМ или девет одсто у односу на прошлу годину, односно за 190 милиона или 13 одсто више него 2019. године.

Према приједлогу Буџета Српске, у наредној години је за повећање пензија намијењено 61,2 милион КМ више него ове године, чиме би укупан износ потребан за исплату пензија у наредној години износио 1,3 милијарде КМ.