latinica  ћирилица
08/12/2021 |  11:34 | Аутор: СРНА

Лучић: Радити на унапређењу људских права Рома

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић је истакао да ово министарство користи све домаће и међународне инструменте за унапређење људских права свих грађана, укључујући и Роме као једну од најосјетљивих и најрањивијих категорија.
Милош Лучић - Фото: РТРС
Милош ЛучићФото: РТРС

Лучић који је данас учествовао на регионалној конференцији "Инклузивне политике за Роме" у Београду истакао је да су Роми у БиХ најбројнија национална мањина и живе на подручју скоро 70 локалних заједница, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара.

- Надам се да ћемо на овом скупу заједно доћи до најбољих приједлога, препорука и закључака и на тај начин помоћи инклузију ромске популације у све сфере друштва, што до сада, нажалост није случај - истакао је Лучић.

Лучић је додао да је током 2020. године Министарство покренуло активности на изради Акционог плана за инклузију Рома и у БиХ за период од 2021. до 2025. годину.

Садржај овог Акционог плана се директно наслања на циљеве садржане у Стратешком оквиру ЕУ за равноправност, инклузију и укључивање Рома, те Декларације о интеграцији Рома коју су 5. јула 2019. у Пољској потписали лидери земаља западног Балкана.

- Наш Акциони план предвиђа да је потребно обезбиједити приближно 98.000.000 КМ до 2030. године како би се у значајној мјери поправио положај Рома у БиХ. У оквиру овог плана по први пут су програмирана и процијењена средства за реализацију пет стратешких циљева - истакао је Лучић.

Он је додао да је важно истаћи опредијељеност да се помогне у 24 јединице локалне самоуоправе које су исказале потребу за легализацијом 1.539 ромских стамбених јединица, у складу са Регионалном методологијом за мапирање становања Рома како би се систематичније приступило рјешавању овог проблемам, а уз стручну подршку Савјета за регионалну сарадњу, односно подршку Европске комисије за БиХ и остале земље западног Балкана.

- Код нас конкретно у БиХ навешћу град Бијељину и општину Какањ као позитивне примјере гдје се проблеми Рома успјешно рјешавају - истакао је Лучић.

Он је појаснио да је прихватањем Декларације партнера западног Балкана о интеграцији Рома у оквиру процеса проширења ЕУ из 2019. године, Министарство уз подршку Регионалне иницијативе и пројекта за укључивање Рома западног Балкана, наставило активности на инклузији Рома, обавезујући се да на конкретан начин побољша њихов положај у погледу образовања, запошљавања, здравства, становања, матичних књига и недискриминације до тренутка приступања ЕУ.

Он је додао да је БиХ, када је у питању правни и економски положај ромске мањине, усвојила више докумената, међу којима је 2005. године Стратегија БиХ за рјешавање проблема Рома, по основу које су до сада усвојена и реализована три Акциона плана.

На основу ових Акционих планова у посљедњих 10 година из буџета БиХ и других нивоа власти, укључујући и донаторска средства издвојено је близу 51 милион КМ. Тим средствима изграђене су 452 стамбене јединице, а санирано 586, затим 1.961 породица су корисници инфраструктурних пројеката у 59 локалних заједница у БиХ и 962 особе су били корисници средстава за запошљавање и самозапошљавање.

Он је додао да је 1.085 особа ромске националности у Федерацији БиХ уведено у систем здравствене заштите.

Спроведени су едукативни и превентивни програми за подизање свијести припадника ромских заједница о важности здравствене заштите, едукација родитеља о значају имунизације и имунизација ромске дјеце, те едукација о репродуктивном здрављу и материнству, наведено је у саопштењу.