latinica  ћирилица
08/12/2021 |  11:42 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Кошарац: СДА користи Уставни суд БиХ за спровођење бошњачке политике

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац оцијенио је да изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића да ће та странка путем Уставног суда БиХ поништити све одлуке Народне скупштине Републике Српске о враћању надлежности, представља још један доказ да СДА и политичко Сарајево тај суд користе као инструмент за спровођење главних циљева бошњачке политике.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

- Изетбеговић отворено својата Уставни суд БиХ, третирајући га као личну политичку играчку коју може да употријеби и искористи кад год му треба. То је потпуно неприхватљиво и недопустиво, али је, нажалост, спроводиво са троје странаца и двоје бивших истакнутих функционера СДА који сједе на позицијама бошњачких судија у Уставном суду БиХ - изјавио је Кошарац Срни.

Према његовим ријечима, Изетбеговићеви јавни иступи потврђују исправност политике СНСД-а и потребу да Републици Српској врате отете уставне надлежности, а да се БиХ врати у оквире Дејтонског мировног споразума, посебно у области правосуђа, које је поново под потпуном контролом СДА.

- Од суштинског значаја за Републику Српску јесте и доношење закона о Уставном суду БиХ, којим би се у тој правосудној институцији успоставио неопходан дејтонски баланс у одлучивању и из руку Изетбеговића и бошњачке политике отела ова правосудна и политичка играчка - поручио је Кошарац.

Он каже да би, уколико би се оствариле Изетбеговићеве пријетње, Уставни суд БиХ дефинитивно и потпуно урушио кредибилитет, након чега би се морало поставити питање дјеловања судија које у Уставни суд бира Народна скупштина Републике Српске.

- Вријеме је да се заустави и спријечи штетно и опасно кориштење Уставног суда БиХ у сврху прекрајања Устава БиХ и испуњавања главних циљева бошњачке политике. Након покушаја забране Дана Републике Српске, као и отимања имовине Српске, те многих других одлука којима су погажена права Срба и Српске, поништавање одлука Народне скупштине Републике Српске о враћању уставних надлежности свакако би била кап која би прелила чашу и вјероватно означила крај дјеловања Уставног суда БиХ у оваквом формату и саставу - оцијенио је Кошарац.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске заказао је за петак, 10. децембар, посебну скупштинску сједницу о враћању надлежности пренесених на ниво БиХ.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да враћање надлежности представља "ћорсокак" те да ће то бити поништено на Уставном суду и "враћено на нулу".