latinica  ћирилица
08/12/2021 |  11:54 ⇒ 12:26 | Аутор: Б92

Три деценије од Звездине свјетске титуле у Токију (ВИДЕО)

На данашњи дан, прије тачно 30 година, фудбалери Црвене звезде постали су клупски шампиони свијета.
Звезда - првак свијета (фото: crvenazvezdafk.com) -
Звезда - првак свијета (фото: crvenazvezdafk.com)

Осмог дана децембра 1991. године, Црвена звезда је у Токију побиједила чилеански Коло Коло и освајањем тадашњег Интеконтиненталног купа попела се на кров свијета.

И тако објединила два најзначајнија трофеја, након што је шест мјесеци раније побједом послије пенала над Олимпиком из Марсеја подигла "ушати пехар" намијањен шампиону Европе.

Пред 60.000 гледалаца у главном граду Јапана свијет је видио "Звездино дијете са друге планете" – Владимира Југовића.

Најмлађи на терену, тада 22-годишњи везиста, је головима у 19. и 58. минуту најавио славље црвено-бијелих, а тачку ставио Дарко Панчев у 72.

Тим Владице Поповића, који је преминуо прошлог августа, успио је да надигра првака Јужне Америке, иако је Дејан Савићевић искључен у финишу првог полувремена.

Успјех добија на значају када се зна да су црвено-бијели између два подвига остали без доброг дијела тима због одлазака Роберта Просинечког, Стевана Стојановића, Слободана Маровића, Рефика Шабанаџовића и Драгише Бинића.

Као и то што је у том тренутку "буктио" грађански рат у некадашњој Југославији...

Црвена звезда је наступила у саставу: Милојевић, Радиновић, Василијевић, Југовић, Белодедић, Најдоски, Стошић, Ратковић, Панчев, Савићевић, Михајловић.

До прије само неколико година Интерконтинентални куп било је незванично такмичење, а онда је ФИФА донијела одлуку да се званично припише Црвеној звезди свјетска титула.