latinica  ћирилица
08/12/2021 |  12:22 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Кажњени ученици невесињске школе због вршњачког насиља

Шесторо ученика невесињске Основне школе "Ристо Пророковић" кажњено је због почињеног вршњачког насиља дисциплинском мјером премјештања из централне школе у подручно одјељење, док су за три ученика изречени укор директора, укор одјељенског вијећа и укор одјељенског старјешине.
Вршњачко насиље - Фото: РТРС
Вршњачко насиљеФото: РТРС

Овим ученицима је у складу са изреченим васпитно-дисциплинским мјерама смањена оцјена из владања, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

У саопштењу се напомиње да је, према налогу Министарства, у школи инспекцијски надзор извршила Републичка просвјетна инспекција, док су стручно-педагошки надзор обавили инспектори-просвјетни савјетници из Републичког педагошког завода, који су препоручили одређене мјере са циљем спречавања, откривања и сузбијања насиља међу дјецом и младима.

Школи је препоручено да педагошко-психолошка служба изради индивидуални план подршке за све ученике, учеснике у насиљу, као и предавања и радионице на тему вршњачког насиља на часовима одјељенске заједнице.

Препоручено је и да одјељенске старјешине упознају све ученике са поступањем у случају вршњачког насиља, као и да се одрже родитељски састанци и сједница Савјета родитеља на којима ће се предочити све активности које се чине на отклањању нарушавања угледа школе.

- Задатак васпитно-образовних установа је да, у сарадњи са родитељима и ученицима, континуирано раде на стварању климе нулте толеранције на насиље. Министарство је затражило од свих школа да интензивирају активности на промоцији ненасилне комуникације, сарадње, међусобне толеранције и уважавања, уз обавезно укључивање ученика и њихових родитеља - навела је министарка просвјете и културе Наталија Тривић.

Она је нагласила да је од изузетног значаја поступање васпитно-образовних институција у свим случајевима вршњачког насиља и напоменула да је спречавање, откривање и сузбијање насиља међу дјецом и младима од општег друштвеног интереса.

Тривићева је истакла да основни циљ свима треба бити унапређење друштвене бриге за дијете и његову заштиту, те обезбјеђивање потребне помоћи у свим ситуацијама када је дијете изложено неком од облика вршњачког насиља, тако што ће се омогућити адекватна, благовремена и континуирана реакција школе као васпитно-образовне установе.

- Министарство неће толерисати заташкавање нити било који други начин нереаговања и непоступања у складу са Протоколом о поступању у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима у васпитно-образовном систему Републике Српске - рекла је Тривићева.