latinica  ћирилица
08/12/2021 |  13:23 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Преговори за други концепт приватизације РЖР Љубија

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Влада разговарала са представницима компаније Митал и Рудника жељезне руде Љубија да се реализује други концепт приватизације кроз додјелу концесије за експлоатацију руде у Љубији, те истакао да о томе преговара ресорно министарство.
Рудник Љубија - Фото: РТРС
Рудник ЉубијаФото: РТРС

- Ми ћемо кроз дивиденду коју је Митал уплатио према РЖР-у на неки начин докапитализовати РЖР и направити заједничко предузеће РЖР-а и Митала, које је и сада заједничко, али ћемо ојачати капацитете РЖР-а и ићи у екплоатацију руде у Љубији - рекао је Вишковић.

Премијер Републике Српске је рекао да је то потреба Републике Српске, приједорске регије и града Приједора.

- Приједор готово 100 година рудари. Без Љубије, Омарска и тај дио имају капацитете који могу трајати још три или четири године. Са рударењем у Љубији, према истраженим резервама, продужује се период експлоатације на 20 и више година - рекао је Вишковић.

Он је рекао да рудник Љубија нема никакве везе са литијумом.

Говорећи о позајмици Инвестиционо-развојне банке Приједор путевима, Вишковић је рекао да је таква позајмица реализивана и прије годину дана, те истакао да је она враћена и прије рока.

- Сада Приједор путеви треба исто тако да одраде инвестиције у вези са приватизацијом објеката од интереса за Републику Српску, те су тражили да добију позајмицу, и то апсолутно нема везе са изборима у Приједору - истакао је Вишковић.

Говорећи о помоћи општинама Источна Илиџа и Трново, које су погођене поплавама почетком новембра, Вишковић је истакао да је Република Српска испунила све што је обећала за помоћ овим општинама.

- Општини Источна Илиџа плаћено је 100.000, Трнову је плаћено 100.000. Одобрено је 1.300.000 за санацију ријеке Жељезнице. Наши јавни путеви санирали су одређена клизишта. Саниран је и водовод - истакао је Вишковић.