latinica  ћирилица
08/12/2021 |  13:28 ⇒ 13:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Шолц: Природни насљедник Меркелове (ФОТО/ВИДЕО)

Олаф Шолц, који је данас у Бундестагу изабран за новог канцелара, својим приземним ставом се, како оцјењује агенција Ројтерс, позиционирао као природан насљедник Ангеле Меркел и као "сигуран пар руку" који ће водити Њемачку кроз изазове, у распону од климатске кризе, до суочавања са Русијом и Кином.

Шолц ће предводити тројну владајућу коалицију на савезном нивоу, заједно са Зеленима који подржавају потрошњу и фискално-конзервативнијим либертаријанском Слободарском странком (ФДП).

Он је, према оцјени Ројтерса, искусан преговарач и политичар ветеран који је, као генерални секретар Социјалдемократске партије од 2002. до 2004. године, бранио контроверзне реформе тржишта рада и резове у области социјалне заштите под бившим канцеларом Герхардом Шредером.

Као министар рада, од 2007. до 2009. године, у првој коалиционој влади Меркелове, Шолц се залагао за шему скраћеног радног времена, која је помогла да се очувају радна мјеста више милиона радника након изласка из глобалне финансијске кризе.

Након што је од 2011. до 2018. године био градоначелник сјеверног лучког града Хамбурга, Шолц се вратио у Берлин као министар финансија у влади канцеларке Меркел, укинувши тада циљ о потреби уравнотежења буџета и омогућивши рекордно ново задуживање како би заштитио компаније и запослене од утицаја пандемије корона вируса.

На европском нивоу, блиско је сарађивао са Француском и убиједио Меркелову да подржи Европски фонд за опоравак вриједан 800 милијарди евра, у настојању да помогне земљама чланицама које су најтеже погођене пандемијом.

Олаф Шолц (Фото: Markus Schreiber)

Истовремено, њемачка медијска кућа "Дојче веле" (DW) пише да је ријеч о човјеку који има доста искуства на водећим политичким функцијама, али да му недостаје харизма, као и да је тај "опори и трезвени прагматичар често био потцјењиван".

Како наводи DW, Шолц је мјесецима био јавно исмијаван због начина на који је водио предизборну кампању, а готово сулудо је дјеловало када је он, како тврди DW, неуморно понављао да је увјерен у побједу и тврдио да ће бити будући канцелар.

- Али стоичко истрајавање у тој кампањи, коју је водио не обазирући се на подсмијехе, вјероватно је кључ успјеха будућег њемачког канцелара - наводи се у анализи.

Шолц је преко пораза прелазио без кукања и увијек би настављао даље, што су, према оцјени DW, начела којих се Олаф Шолц држи.

Рођен је у Оснабрику 1958. године, а већ неколико година са супругом Бритом Ернст, министарком образовања у Бранденбургу, живи у Потсдаму код Берлина.

Шолц је, како наводи DW, веома самоувјерен, а у политичкој каријери дугој неколико деценија доживио је више потреса, али ниједан није успио да га пољуља.

Додаје се да је тихо и упорно градио своју каријеру, као и да није човјек који показује емоције, нити је екстровертан.

Пред њиме су, како наводи DW, међутим велики изазови, у виду пандемије, нових задуживања, као и мноштво изазова на бројним политичким пољима.