latinica  ћирилица
08/12/2021 |  13:53 ⇒ 13:55 | Аутор: СРНА

Потврђена оптужница против Селме Цикотића

Суд БиХ потврдио је оптужницу против министра безбједноси у Савјету министара Селме Цикотића, која га терети за злоупотребу положаја, којом је буџет БиХ оштетио за 9,7 милиона КМ, а другима прибавио имовинску корист у вишемилионском износу.

Тужилаштво БиХ раније је саопштило да Цикотића терети да је, у периоду од 2009. до 2011. године, злоупотријебио службени положај министра одбране тако што је незаконито погодовао купцу, на штету министарства којим је руководио, приликом плана извоза и продаје вишкова застарјелог оружја, муниције и војне опреме.

У оптужници се наводи да је Цикотић потпуно незаконито и заобилазећи предвиђене законске процедуре, без упознавања својих замјеника, као и Предсједништва БиХ, вршио измјене уговора, након чега је предузећу "Скаут" из Загреба, умјесто застарјелог наоружања и муниције, које је и било предвиђено за отпис и продају како би се смањили трошкови чувања и одржавања, измјенама уговора извозио оружје и муницију већег квалитета и потражње на тржишту, преноси Бирн.

Цикотић је тиме буџет БиХ оштетио за 9,7 милиона КМ, а другима прибавио имовинску корист у вишемилионском износу.

Према оптужници, Цикотић је, као службено лице у органима извршне власти у БиХ, својим радњама проузроковао штету по буџет БиХ и прибавио другоме имовинску корист у великом износу, чиме је починио продужено кривично дјело злоупотребе положаја или овлаштења.