latinica  ћирилица
08/12/2021 |  14:02 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Народно позориште Српске од прољећа богатије за Филхармонију

Министар присвјете и културе Наталија Тривић изјавила је да ће Народно позориште Републике Српске од прољећа 2022. године бити богатије за Филхармонију.
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

Тривићева је истакла да је Влада Републике Српске донијела одлуку о формирају Филхармоније, која ће, осим учешћа у програмској дјелатности позоришта, бити равноправан учесник у различитим манифестацијама од републичког значаја.

Након састанка у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци са вршиоцем дужности директора ове установе Дијаном Грбић, Тривићева је навела да је коначно дошло вријеме да Филхармонија почне са радом, те да с прољећа очекују и јавни позив за чланове ансамбла.

Говорећи о програмским активностима Народног позоришта за наредну годину, Тривићева је рекла да је, осим представа у властитој продукцији, планиран "Театар фест" у Бањалуци, ширење програма Народног позоришта у цијелој Републици Српској, те спајање образовања и културе.

- Да представе могу да гледају ученици широм Републике Српске и да немамо само примарну дјелатност Народног позоришта у Бањалуци. То је важно јер су представе Народног позоришта Републике Српске, властите продукције, у складу са лектирским програмом у средњим школама - рекла је Тривићева.

Грбићева је истакла да ће позориште планиране обавезе за 2022. годину у потпуности реализовати.

- Обавезе се односе на премијере четири представе. У наредном периоду биће доста новина из ове куће. Дивна је вијест да од сљедеће године добијамо Филхармонију Народног позоришта као нови садржај за публику - нагласила је Грбићева.