latinica  ћирилица
08/12/2021 |  14:15 | Аутор: СРНА

Штрбац: Цртани филм у којем су Срби приказани као штакори - жестока индоктринација најмлађих

Директор Документационо информационог центра "Веритас" Саво Штрбац оцијенио је да је цртани филм "Домовински рат за најмлађе", у ком су Срби приказани као штакори /пацови/ који тероришу Книн, наставак такмичења да се Срби прикажу у најгорем свјетлу те да би се поткријепио званични хрватски државни наратив о Србима и ЈНА као агресорима и о "јадним Хрватима" који су се одбранили од тих "злих Срба" и "злих војника".
Саво Штрбац (Фото: Медија центар Београд) -
Саво Штрбац (Фото: Медија центар Београд)

- Користећи тај наративиз 90-тих, они врше ревизију и рехабилитацију усташтва, НДХ, све је то негдје повезано, а Срби су ту увијек она ружна, прљава, зла страна - рекао је Штрбац Срни.

Он је навео да је филм добио из Хрватске и прије него што је постављен на друштвене мреже, те да је јасно да је "трубадур из Чавоглаве", који уз звуке мелодије пјесме о војводи Ђујићу заувијек изводи пацове из краљевског града Книна и одводи до великог трактора који ће их све заједно и заувијек одвести преко Дрине, нико други него "прослављени" хрватски пјевач Марко Перковић Томпсон.

- Он је из Чавоглава, ко ће бити други, а Марко пјева и ону пјесму "Срби бјежте преко Дрине ..." - рекао је Штрбац.

Он је нагласио да се овај цртани не може гледати издвојено и навео да је у припреми видео-игрица "Вуковарска битка" на којој раде врхунски програмери, а да је још 2008. године пласирана игрица у виду "Не љути се човјече" која је приказивала војно-полицијску акцију "Олуја".

- То се продавало дјеци наравно, све је то припрема за дјецу предшколског узраста. То је један вид жестоке индокринације, која траје у континуитету, тако да сам ја и ово одгледао, тај цртаћ у том смислу, да се приказују ти догађаји 90-тих да се поткријепи тај државни наратив. Они врше ревизију и рехабилитацију усташтва, НДХ, све је то негдје повезано, а Срби су ту увијек она ружна, прљава, зла страна - рекао је Штрбац.

Анимирани цртани филм "Домовински рат за најмлађе", почиње у бајковито приказаном Книну, чији мир и људе /Хрвате/ који живе у њему ремете штакори /Срби/ који не само да их поткрадају и малтретирају него су одлучили да сви морају живјети у једној "чистој штакорској држави".

- А, када се, како наратор цртаног каже, чинило да више нема наде и да су штакори побиједили појавио се свирач из Чавоглава са чаробном фрулом кога штакори нису у почетку схватили озбиљно па су наставили са "великоштакорском агресијом, све док им није засвирао омиљену мелодију, па су зачарани изашли из Книна пјевајући пјесму о војводи Момчилу Ђујићу и Динари - испричао је Штрбац.

Чак је и један штакор, додао је он, који се колебао кренуо за њима, а капија Книна се заувијек затворила.

Знајући шта штакори и највише желе, додаје Штрбац, свирач их је намамио у "чаробни трактор".

Цртани, који траје два минута и девет секунди завршава ријечима: "Чим су штакори ушли у трактор нестали су заувијек са ових подручја и сви су живјели сретно до краја живота".