latinica  ћирилица
08/12/2021 |  14:27 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Врховац: Пласирано више од 680 милиона КМ за стамбене кредите

Вршилац дужности директора Инвестиционо-развојне банке Дражен Врховац рекао је да је ова банка до сада одобрила више од 680 милиона КМ за стамбене кредите становништву.
Дражен Врховац -
Дражен Врховац

Врховац је навео да је више од 13.000 корисника широм Српске искористило ово право, односно прилику да стекне своју прву стамбену јединицу.

Он је потврдио да је ИРБ на том плану повећао период отплате на 25 година, а износ кредита са 100.000 на 150.000 КМ.

Врховац је рекао да су ови стамбени кредити, уз повољне каматне стопе, субвенције Владе и ресорног министарства, те разне погодности у локалним заједницама, најповољнији на тржишту Српске.

Он је додао да је ИРБ за вријеме његовог мандата одбрио два факторинга, те да је ријеч о сасвим нормалној банкарској активности.

- Један од њих је био за фирму Проинтер, те смо се у томе појавили као банка која откупљује потраживања. Дакле, извршен је одређени посао, који је наплаћен у мислу да банка изврши плаћање и наплаћује свој интерес од 3,5 одсто - појаснио је Врховац.

Он је додао да је овај факторинг рађен само у регресном облику.

- То говори да би се од извршиоца посла наплатио износ у случају да га наручилац не плати. Дакле, обезбиједили смо с обје стране наша средства и тај посао нам је био један од најпрофиталбилнијих, с обзиром да смо факторинг радили на 3,5 одсто каматне стопе - објаснио је Врховац.