latinica  ћирилица
08/12/2021 |  15:36 | Аутор: СРНА

ОХР: Дејтонски споразум - темељ за стабилну и безбједну БиХ

Политички директори Управног одбора Савјета за спровођење мира у БиХ оцијенили су да Дејтонски споразум и даље представља темељ за стабилну, безбједну и просперитетну БиХ, саопштено је из ОХР-а.

УО ПИК-а подсјетио је све стране на њихову обавезу да у потпуности поштују Општи оквирни споразум за мир, све његове анексе и одлуке високог представника.

- Управни одбор још једном је потврдио своје опредјељење за територијални интегритет и основну структуру БиХ као јединствене и суверене државе, која се састоји од два ентитета. Управни одбор је поновио да ентитети немају право на отцјепљење од БиХ и да они правно постоје само на основу Устава БиХ - наводи се у коминикеу објављеном након дводневне сједнице УО ПИК-а.

У коминикеу се напомиње да су учесници овог скупа подсјетили власти у БиХ да је Устав БиХ саставни дио Дејтонског споразума и да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће, те да се морају спроводити.

УО ПИК-а још једном је потврдио своју "пуну подршку високом представнику у обезбјеђивању пуног поштивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ и спровођењу његовог мандата у складу са Анексом 10 и одговарајућим резолуцијама Савјета безбједности УН, што остаје непромијењено", наводи се у коминикеу.

Истакнуто је да међународна заједница и даље задржава потребне инструменте за обезбјеђење спровођења Дејтона, те указано на потребу пуне примјене програма "пет плус два", што је и даље услов за затварање ОХР-а.

- УО ПИК-а осуђује радње које је предузела владајућа коалиција у Републици Српској, а које озбиљно подривају дејтонски оквир и нарушавају стабилност у БиХ и региону. Власти у Републици Српској најавиле су и мјере које би, уколико би се спровеле, значиле поништавање 26 година реформи у спровођењу мира, које су важне и за процес прикључивања ЕУ - оцијењено је у коминикеу.

УО ПИК-а упозорава да "усвајање закона о непримјењивању одлуке високог представника о доношењу Закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ у Народној скупштини Републике Српске представља кршење, како Анекса четири тако и Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир".

Усвајањем Закона о лијековима и медицинским средствима, не само да се крши Анекс четири, онемогућава ефикасан одговор на пандемију ковида 19, него се БиХ још више удаљава од усклађености са стандардима ЕУ, међу којима је и постојање јединственог економског простора, сматрају у ПИК-у.

У вези са најављеним повлачењем Републике Српске из споразума о преношењу надлежности на БиХ, између осталог, у областима одбране, индиректног опорезивања и правосуђа, УО ПИК-а наглашава да "не може бити једностраног повлачења" из тог споразума.

У коминикеу пише да УО ПИК-а дијели забринутост коју су изразили ММФ и Свјетска банка о озбиљним посљедицама које такви потези имају по буџете органа власти, приступ средствима, те међународне пројекте помоћи, јер сматра да ће имати посљедице потези које предузима било која страна, а којима се угрожава Дејтонски споразум.

У свјетлу тих дешавања, УО одбор ПИК-а поновио је своју пуну подршку и опредијељеност за блиску сарадњу са високим представником у вршењу његовог значајног мандата као и за његова извршна овлаштења, те поздравио његов ангажман са политичким лидерима БиХ на испуњавању програма "пет плус два", укључујући и формирање радне групе за државну и војну имовину.

УО ПИК-а поновио је да свако угрожавање институција БиХ или пак покушаји нарушавања њихове функционалности утичу на стабилност БиХ, као и њених ентитета и дистрикта Брчко.

Ово тијело позива све лидере да граде атмосферу међусобног повјерења, те да се укључе у дијалог, између осталог и тако што ће одмах престати са реториком подјела и ескалација, те дестабилизационом политичким активностима или одлукама, што изазива узнемиреност међу грађанима и подрива мир и стабилност у земљи и у цијелом региону.

УО ПИК-а позвао је "све изабране и именоване представнике из Републике Српске да се врате у институције на нивоу БиХ без одгађања и ангажују се на реформама које су неопходне за напредак БиХ, између осталог и на њеном евроатлантском путу", наводи се у коминикеу.

Политичим лидерима у БиХ упућен је позив да искоријене корупцију која озбиљно угрожава институције, спречава развој и подстиче одлазак људи из БиХ, посебно младих.

- Не смије се допустити да још један изборни циклус прође без јачања интегритета и поштенијег изборног процеса, те без давања једнаких прилика свим грађанима да се кандидују за највише функције у овој земљи. УО ПИК-а изразио је пуну подршку напорима који се одвијају у вези са уставном и изборном реформом - наводи се у коминикеу.

УО ПИК-а позвао је и странке из Федерације БиХ да врате повјерење, отклоне нефункционалности и у потпуности проведу резултате избора из 2018. године.

УО ПИК-а одржаће сљедећи редовни састанак 7. и 8. јуна наредне године.