latinica  ћирилица
08/12/2021 |  15:43 ⇒ 16:29 | Аутор: РТРС

Додик: Наметнута Инцкова одлука мора да нестане из правног система (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да одлука бившег високог представника Валентина Инцка у вези са квалификацијом догађаја у Сребреници мора да нестане из правног система и да начин на који ће се то догодити треба да изнађу они који су то и креирали.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да је очекивао од Савјета за имплементацију мира у БиХ да данас у Сарајеву кажу да високи представник није могао и није требало да то уради и да се тиме омогући Републици Српској да се врати у институције.

Поновио је да сви из Републике Српске и даље стоје на позицији да је немогуће да било ко каже за српски народ и Републику Српску да су "геноцидни" и да то не може да опстане у правном простору.

Истичући да треба трагати за рјешењима, Додик је одбацио рјешење које се може чути у јавности, а према којем би истовремено у парламенту била повучена Инцкова одлука и усвојено неко ново рјешење.

Додик је додао да је српски народ слободарски и да се то не може ни на који начин промијенити, али да се супротним настојањима код Срба ствара увјерење да се све против њега ради систематски.

Он је поновио да је "Инцков закон" неприхватљив и да не може бити дио правног континуитета, ма како да се то ријеши.