latinica  ћирилица
08/12/2021 |  15:46 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Бијељина: Усвојен Нацрт буџета од 56,5 милиона КМ (ВИДЕО)

Градска скупштина у Бијељини усвојила је Нацрт буџета за 2022. годину у исносу од 56,5 милиона марака, што је повећање за пет милиона у односу на ову годину.
Бијељина - градска управа - Фото: РТРС
Бијељина - градска управаФото: РТРС

Одборници скупштинске већине предвођене СНСД-ом имали су низ примједби на расподјелу тих пет милиона.

Током разматрања Извршења буџета за ову годину у првих девет мјесеци, истакли су да је кабинет градоначелника потрошио средства на личну промоцију Љубише Петровића, а не на рјешавање комунално инфраструктурних проблема грађана.

Нацртом буџета за наредну годину, за милион марака повећана су средства за плате запослених у градској управи. За медијску промоцију градоначелник ће имати 90.000 марака више.

- Када је ријеч о Кабинету градоначелника, видљиво је да он покушава да предлаже да се средства за медије повећају са 100.000 на 190.000 КМ. Што се мене тиче, нема ништа спорно за медије, али овдје постоји скривена намјера. Ту су и повећања трошкова репрезентације, за 20.000 КМ. Повећавају и ставку текуће и ванредне помоћи. Сматрам да је лоше од институције градоначелника правити социјалну - рекао је Мирослав Миловановић, шеф Клуба одборника СНСД.

Буџет за наредну годину предвиђа 400.000 марака мање за Дом здравља.

- Не очекујемо оно што су неке локалне заједнице дале по 500 КМ у Републици Српској сваком запосленом у здарвству, ми не тражимо то него само минумум - навела је Данијела Ђукин, одборница СНСД.

Надлежни из ресорног одјељења су истакли да Нацрт буџета није коначан документ, да слиједи јавна расправа у којој може доћи до измјена расподјеле средстава, док ће Дом здравља добити средства за реконструкцију мјесних амбуланти која су предвиђена на ставки ''инвестиције".

Одборници ПДП-а поручили су скупштинској већини да је ова година једна од ријетких у којој није било задужења града Бијељина и да је кабинет градоначелника само један од сегмената који троше дио буџета.

Током усвајања Нацрта буџета закључено је да се јавна расправа убрза у наредних пет дана и нови материјал представи на наредној сједници.

Извршење буџета за првих девет мјесеци ове године, након расправе, одборници скупштинске већине су одбацили.