latinica  ћирилица
08/12/2021 |  17:12 ⇒ 18:50 | Аутор: СРНА

Влада Србије повукла из скупштинске процедуре Закон о експропријацији

Влада Србије је на вечерашњој сједници донијела одлуку да из скупштинске процедуре повуче Закон о експропријацији, који је Скупштини Србије на поновно одлучивање вратио предсједник Александар Вучић, саопштено је из Владе.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Наведено је да ће Влада Србије сачинити анализу да ли су неопходне измјене и допуне Закона о експропријацији, те да ће, уколико се констатује да је Закон неопходно промијенити, то учинити уз широку јавну дебату у коју ће бити укључена стручна јавност, струковна удружења, представници привреде и цивилно друштво.

Влада је предложила Народној скупштини Србије измјене и допуне Закона о референдуму и народној иницијативи у члановима седам, 20, 43 и 44, који се односе на овјеру потписа, представнике овлаштеног предлагача у органу за спровођење референдума и на рок за поновно расписивање референдума.

У приједлогу Владе укида се такса за овјеру потписа, а омогућава се да представници овлаштених предлагача буду дио органа за спровођење референдума.

Према приједлогу, неће бити могуће расписати референдум о истом питању у року краћем од четири године, док Скупштина Србије у четворогодишњем року неће моћи да донесе одлуку другачију од оне која је потврђена на референдуму.