latinica  ћирилица
08/12/2021 |  17:51 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Додик позвао све патриотске снаге да изгласају одлуке о враћању надлежности (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик позвао је све патриотске оријентисане снаге у Народној скупштини Реопублике Српске да заједнички изгласају одлуке о повлачењу сагласности за надлежности пренесене на ниво БиХ.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

То није авантуризам, нагласио је Додик, јер се ништа не ради мимо Устава Републике Српске и БиХ.

Специјалном америчком изасланику за Балкан поручио је да међународна заједница треба да нађе начин и повуче из правног система наметнути Инцков закон.

Све док се то не деси, Српска остаје при одлуци да не учествује у раду заједничких институција.

Све што Република Српска ради на враћању насилно одузетих уставних надлежности у области одбране, правосуђа и индиректних пореза су политичке, а не ратне иницијативе.

Знаћемо да се бранимо политичким средствима, али нећемо ратовати - поручио је из Источног Сарајева Милорад Додик, након што је са двојицом чланова Предсједништва у Сарајеву разговарао са америчким изаслаником за Балкан Габријелом Ескобаром и званичником ЕУ Марком Маковецом.

- Ми ћемо повући сагласности из те три области и поништити одлуке о 140 наметних закона и упутити се у нормативно уређење тих области, одбацујем да се ради о ратној опцији, већ о одбрани устава и ништа друго - навео је Додик.

Пријетња Бакира Изетбеговића да ће све и једну одлуку Народне скупштине оборити на Уставном суду БиХ, само је потврда да је тај Суд под њиховом контролом, додао је Додик.

Ескобару и званичнику ЕУ рекао је да се истина не може утјеривати на силу, и зато наметнути Инцков закон о забрани негирања геноцида треба повући из правног система БиХ.

До тада, Српска остаје истрајна у одлуци да не учествује у раду заједничких институција, али се не осјећа нимало кривом за насталу политичку кризу.

- Ми их ничим не условљамо, ми је нисмо произвели, то је произвео високи представник по налогу ПИК-а и највећих амбасада, нека они нађу начина како ће избрисати и ствавити ван снаге ту врсту приче - истакао је Додик.

Ескобар и Маковец нису се оглашавали након састанка са члановима Предсједништва. Незванично, било је оштрих тонова усмјерених ка бошњачком и хрватском члану Предсједништва, због њихове реторике.

Чињенице да бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић ниједном није поменуо санкције, нити се било којим тешким ријечима осврнуо на Додика и Српску, већ је само позвао на функционисање бх институција - потврђују да страни фактор полако увиђа стварну ситуацију у БиХ.

- Да функционише парламент, Предсједништво и Савјет министара и онда да се рјешавају друга питања и то је основна порука коју смо чули од наших америчких и европских пријатеља - сматра Џаферовић.

- Нисам загледао како је изгледао Џаферовић данас ,али видим да је у себи имао потиштености и бијеса поготово је то изражено било код Комшића. И морам да каже да сам уживао у Предсједништву како се Џаферовић и Комшић заклињу у Републику Српску и да никада нису ништа лоше рекли, што није тачно - навео је Додик.

У дану препуном политичких догађаја, нису избјегнута реаговања на изјаве хрватског предсједника Зорана Милановића о Комшићу, Сребреници, хрватском и српском питању. Многи их поистовјећују са Додиковим. Посљедња, о Џаферовићу као спонзору муџахедина, затегеле је односе званичног Загреба и Срајева до пуцања.

- Да вам право кажем када је у питању господин Милановић он све више и више постаје безбнадежан случај - рекао је Џаферовић.

- Предсједник Милановић је озбиљан предсједник и драго ми је да отворено говори о свим питањима у вези БиХ. Изјава у којој је реко да су у БиХ затворени у бачву и да морају да изађу у реалност из те бачве и да се суоче је тачна, у Сарајеву сједе људи који чекају Ескобара, овог Британца или нелегитимног представника који ће за њих нешто да раде али то се неће дестити - поручио је Додик.

Коментаришући писање италијанског часописа Ла Република, који не одбацује могућност територијалне подјеле БиХ, Додик каже да је то нешто ново што до сада нисмо могли да чујемо из западноевропских земаља.

Потврдио је да је на ванредној сједници Предсједништва, одржаној одмах након састанка са Ескобаром, дао саглсност да се што хитније униште расходоване ракете Луна, смјештене у магацинима Оружаних снага око Бањалуке, јер су опасне по људе и имовину.