latinica  ћирилица
08/12/2021 |  18:08 ⇒ 18:12 | Аутор: СРНА

Галијашевић: БиХ је легло терориста, Запад даје пуну подршку радикалном исламизму

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је да је БиХ легло терориста и да Запад даје пуну подршку радикалном исламизму у цијелом свијету.
Џевад Галијашевић  (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Џевад Галијашевић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

- Оно што је најважније јесте чињеница да је Запад увијек подржавао развој радикалног ислама у свијету и да су срушили све секуларне режиме на Блиском истоку. Управо је политика Запада у борби против тероризма била борба за своје терористе и да се терористичке групе дисциплинују и да буду партнери у овој борби - изјавио је Срни Галијашевић.

Према његовим ријечима, о томе говори и извјештај о степену примјене акционог плана за спровођење стратегије у борби против тероризма, који обухвата посљедњих пет година са пропустом од скоро двије године, док се стратегија односила на период 2015-2020. године.

Галијашевић је истакао да у извјештају недостаје много чињеница.

- Прво недостају побројани терористички напади који су се у периоду имплементације стратегије десили у БиХ и свијету, а у коме су учествовали држављани БиХ - рекао је Галијашевић.

Он је подсјетио да је 2015. године радикални вехабија Нердин Ибрић напао полицијску станицу у Зворнику и да је исте године Денес Омирагић, такође радикални вехабија, убио два војника у Сарајеву, као и да је у Француској и Њемачкој било много терористичких напада.

Галијашевић је навео да су у свим тим нападима учествовали држављани БиХ, те додао да је зато веома незахвално када се види у извјештају да се Крајина назива капијом на коју улази логистичка подршка и да се ту именују Бихаћ, Цазин, Велика Кладуша и Бужим.

- Стварни вођа вехабија Нусрет Имамовић налази се у Сирији и сарађује са Ал каидом. То је сада други аспект. Ми не говоримо о стварним терористичким акцијама и не говоримо о 24 стварне Интерполове потјернице за терористима из БиХ, који су негдје склоњени у БиХ или се налазе у камповима у Турској или у заробљеништву Курда и Американаца у Сирији. Ми не говоримо о 85 Интерполових плавих потјерница. Не говоримо о томе да је Нусрет Имамовић сврстан у топ 10 најтраженијих терориста на свијету и да се налази и на данашњој консолидованој листи терориста - рекао је Галијашевић.

Експерт за борбу против тероризма нагласио је да у Сарајеву постоје десетине вехабијских комуна и затворених насеља који представљају карантин за тражене терористе.

Према његовим ријечима, Сарајево је избор терористичких пријетњи и сви логистички, политички и државни потенцијали су у Сарајеву.

- Не можете се ви борити против паралелних џемата. Знате ли ко се борио против њих у БиХ? Хусеин Кавазовић. Тиме је то питање пребачено на вјерско поље, а не на безбједносно - истакао је Галијашевић.

Он је поновио да у Сарајеву има десетине вехабијских комуна, да чак има и затворених насеља које представљају карантин за тражене терористе и за лица са Интерполових потјерница.

- У Сарајеву ћете кроз најновији пројекат Министарства иностраних послова наћи покушај да се кроз издавање виза уведу два нова института. Први је институт такозваног комерцијалног спољног посредника, дакле, по визу може доћи неки адвокат или нека организација и да подигне 20 или 30 виза, а да лице које улази у БиХ не може бити идентификовано, нити биометријски обрађено - нагласио је Галијашевић.

Он је рекао да се у Сарајеву радило све да би се ова структура одржала, те додао да је стварни извор проблема у СДА, која спроводи програм Алије Изетбеговића, који подразумијева исламизацију друштва БиХ и изградњу исламске државе, те се користи муџахединима и ставља их повремено на располагање у борби за западне интересе.