latinica  ћирилица
08/12/2021 |  19:14 ⇒ 22:01 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Спољнополитичка акција Турковићеве крајње неуспјешна

Предсједница Република Српска Жељка Цвијановић изјавила је да Бисера Турковић у Вашинготну прича против Републике Српске и Милорада Додика, али да је њена спољнополитичка акција крајње неуспјешна.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- То је жена која припада политици с којом нема будућности БиХ, која је много пута показала да мрзи, да ради инвазивно и да покушава да истисне из оног што јесу заједнички приоритети и оно што јесте Република Српска, да у суштини ради само у име и корист своје политичке партије, а преко тога и свог народа - навела је Цвијановић.

Људи који су тако опредијељени нису људи за које сматра да имају капацитет или способност да буду неки заједнички министри свих који живе у БиХ.

Цвијановић је појаснила да је Турковићева позната по томе да крши Устав, прави се да је несвјесна, да не познаје ситуацију у којој је Предсједништво БиХ по Уставу задужено за спољну политику и да никакав министар иностраних послова није креатор било какве политике већ извршилац.

- Она се много пута оглушила о потребе и ставове Предсједништва БиХ, није поштовала чињеницу да је само "извођач радова", ходала је по свијету, лобирала, причала свашта против Републике Српске, али и на домаћем терену - истакла је Цвијановић.

Цвијановић је подсјетила на изјаве Турковићеве о нацистима, фашистима, геноцидним, а да јој се посјета Вашингтону на крају претворила у хваљење о замијењеној застави на амбасади.

- Она не заслужује да ми њу третирамо као министра нечега што је заједничка држава, зато што то не заслужује... Замислите који су то домети дипломатије и спољне политике БиХ да се хвали како је замијењена застава на згради амбасаде - додала је Цвијановић.

Она сматра да се крајње вријеме да се вратимо на оно што нам је Устав дао, рестовати одређене ствари и кренути испочетка.