latinica  ћирилица
08/12/2021 |  20:06 ⇒ 20:07 | Аутор: ТАНЈУГ

МУП Хрватске: Условни престанак радног односа полицајцима због насиља над мигрантима

Првостепени дисциплински суд Министарства унутрашњих послова у Осијеку изрекао је у првом степену казну условног престанка радног односа тројици интервентних полицајца који су учествовали у насиљу над мигрантима на граници с БиХ, због чега су почетком октобра удаљени с дужности, саопштено је данас из МУП-а Хрватске.
Хрватска полиција  (Фото:slobodnadalmacija.hr) -
Хрватска полиција (Фото:slobodnadalmacija.hr)

Условни престанак радног односа значи да им је дат рок у оквиру којег не смију направити никакву другу повреду радне дисциплине, али одлука још није коначна јер све странке у поступку имају право на жалбу другостепеном дисциплинском суду у сједишту Министарства, преноси Хина.

Тројица полицајаца још се неће моћи вратити на посао јер су почетком октобра, кад се у јавности дознало за тај случај, удаљени с дужности до окончања дисциплинског поступка.

С дужности су удаљени 8. октобра и против њих је покренут дисциплински поступак након што је у медијима објављен снимак на којој маскиране особе обучене у дијелове полицијске униформе туку мигранте на граници с БиХ.

Директор полиције Никола Милина тада је извијестио да су тројица полицајаца удаљени с дужности и да против њих слиједи дисциплински поступак, а након што је радна група открила да су на снимку службеници интервентне полиције.

Њихово понашање оцијенио је као тежу повреду службене дужности која озбиљно штети угледу полиције.

Тада је утврђено да је ријеч о тројици полицајаца који су "поступали" у радно вријеме, а тек треба утврдити зашто нису носили прописане униформе, казао је Милина.

Спроводе се и увиђаји у вези наведеног догађаја.