latinica  ћирилица
08/12/2021 |  20:48 | Аутор: СРНА

Линта: Хрватска заробљена у нацистичкој прошлости

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је цртани филм "Домовински рат за најмлађе", у којем су Срби приказани као "штакори" /пацови/, један од многих доказа да Хрватска живи заробљена у нацистичкој прошлости.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је подсјетио да је поређење Јевреја са пацовима било уобичајено за вријеме Хитлеровог режима у нацистичкој Њемачкој.

- У србомрзачком и ужасном "цртаном филму" описује се краљевство Книн и "агресорски штакори", који представљају Србе. Прича почиње тако што наратор каже да су "пацови" /Срби/ и "људи" /Хрвати/ живјели заједно у краљевству Книн, али су "пацови ријешили да живе у пацовској чистој држави" - навео је Линта у изјави за јавност.

Он је додао да се у "цртаном филму" помиње "чудесни свирач из Чавоглаве" /Марко Перковић Томпсон/, који је "штакоре" /Србе/ "извео из тврђаве уз помоћ четничке пјесме "Шта се то на Динари сјаји" и све их намамио у трактор".

- У питању је јасна асоцијација на злочиначку акцију "Олуја", као и на друге хрватске злочиначке акције - истакао је Линта.

Он је позвао ЕУ да најоштрије осуди отворену рехабилитацију усташтва које у Хрватској траје пуне три деценије, као и свакодневно ширење мржње и нетрпељивости према Србима и свему српском.

- То, између осталог, потврђује овогодишње истраживање Института за друштвена истраживања у Загребу заједно са Центром за југоисточне студије на Универзитету у Грацу и организацијом "Гонг". Око 70 одсто ученика завршних разреда средњих школа у Хрватској сматра да је геноцидна НДХ у суштини права и истинска држава хрватског народа, а не СР Хрватска, која је била у саставу бивше СФРЈ - рекао је Линта.

Он је навео да, према резултатима истраживања, чак 75 одсто младих Хрвата сматра прихватљивим употребу усташког, односно нацистичког, поздрава "За дом спремни!".

- Када је ријеч о Другом свјетском рату, само трећина младих Хрвата сматра да је антифашизам, односно побједа у антифашистикој борби, темељ државне суверености Хрватске. Готово идентични резултати су били приликом сличног истраживања 2015. године - додао је Линта.