latinica  ћирилица
08/12/2021 |  21:58 ⇒ 22:45 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Потези Републике Српске нису антидејтонски (ВИДЕО)

Потези Републике Српске нису антидејтонски и сецесионистички, нити су усмјерени ка отимању већ враћању дејтонских надлежности, истакла је предсједница Жељка Цвијановић. У емисији Телеринг оцијенила је да се само унутрашњим разговором могу ријешити проблеми у БиХ и да уплитање странаца није од помоћи.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Република Српска је политички и и финансијски стабилна. Институције раде свој посао, а за рјешење ситуације на нивоу БиХ, потребан је дијалог - категорична је предсједница Жељка Цвијановић. На примједбе да Српска, након враћања надлежности, није предвидјела средства за Војску и Управу за индиректне порезе, истиче да се ребалансом Буџета може одговорити на ове потребе.

- Мој став је да је ово давно требало демилитаризовати и да смо земља која је требала на сасвим други начин да почне да живи нови заједнички живот, заснован на Дејтону и сигурна сам да бисмо данас били на пуно бољим позицијама - истакла је Цвијановић.

Српска нема претензије да било шта узима од БиХ. Оно на чему она инсистира јесу мир, сарадња и разговори. Одлуком Уставног суда о пољопривредном земљишту и шумама отворен је још један проблем, који је показао да имају различит приступ у рјешавању овог питања.

- Могу да разумијем да је Брчко дистрикт накнадно уведена категорија, нећемо се бавити историјом, али замислите да кажете да је Брчко титулар имовине, а Република Српска не може бити. У каквој земљи живимо и како одлучујемо? Знам да то има политичку позадину - нагласила је Цвијановић.

У мору проблема у БиХ, тежња бошњачких представника ка централизацији која је често била прожета силом и наметнутим одлукама високог представника, само је додатно усложњавала ситуацију. Цвијановићева додаје да се будућност не може градити без унутрашњег дијалога, а доминирају страни посредници. Зато Српска инсистира на примјени Устава и надлежностима које су јој одузимане.

- Овдје нема дијалога зато што бошњачка политика сматра да шта год они ураде, иза себе имају странце који ће то урадити, они су на истој страни, они ће нешто поправити. Није тачно, петљали су се, централизовали су, наметали су. Јесмо задовољни, видите да нисмо и то смо баш незадовољни сви - каже предједница Српске.

Због унутрашњих проблема, ствара се лоша слика у региону. Томе је, каже, највише допринијело политичко Сарајево, које је умјесто усмјерености на инвестиције, усредсређено на ствари које не доносе добробит грађанима.

- БиХ је најгоре позиционирана у регији. Зар не би требали бити иницијатори међуинситуционалне комуникације, а она је кочничар свега. Ја нећу да будем дио квазидржавне политике Сарајева у којој кад неко жели да инвестира, да ја то блокирам - изјавила је Цвијановић.

Политичко дјеловање Српске, закључује Цвијановићева, није усмјерено ка урушавању територијалног интегритета, нити је антиуставно и антидејтонско. Потенцијалне санкције су бесмислене, а причама о сукобима безуспјешно се привлачи пажња међународног фактора којем, наводи, ова територија није приоритет.