latinica  ћирилица
08/12/2021 |  22:39 ⇒ 09/12/2021 | 12:48 | Аутор: СРНА

Ђајић: Превенцијом можданог удара у Српској спасен велики број живота

Директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић изјавио је да је до сада бесплатно прегледано више од 50.000 грађана Српске с циљем превенције можданог удара, чиме је спасено десетине хиљада живота и смањена смртност од можданог удара за 50 одсто.
Приједор: др Ђајић: Превенција можданог удара - Фото: СРНА
Приједор: др Ђајић: Превенција можданог удараФото: СРНА

- То је јединстевн пројекат у свијету - рекао је Ђајић новинарима у Приједору, гдје је вечерас одржано предавање о превенцији можданог удара и обављено заказивање бесплатних прегледа крвних судова врата и главе које је побудило велико интересовање Приједорчана.

Ђајић је рекао да су ову посјету организовали Удружење неуролога Републике Српске и приједорски Дом здравља.

Он је нагласио да је најбољи лијек од можданог удара превенција, а то значи избјегавање фактора ризика и да особе које имају факторе ризика ураде ултразвучно испитивање крвних судова врата и главе јер су патолошке промјене тих крвних судова око 60 одсто узрока можданог удара.

Ђајић је додао да се особе могу осјећати добро, а да имају значајно сужење у крвним судовима и зато је ово једна од најбитнијих прегледа у организму.

- Сигуран сам да ћемо многе животе спасити и велики је одзив грађана што значи да постоји и одговорност према сопственом здрављу - истакао је Ђајић.

Начелник Неуролошке клинике УКЦ-а Републике Српске Синиша Миљковић појаснио је да је циљ вечерашњег скупа био да се грађанима укаже на чињеницу да је мождани удар једно од најчешћих незаразних хроничних обољења од којих у Републици Српској годишње оболи око 4.500 људи.

- Мождани удар је једно од најтежих обољења савременог човјека. Најчешћи узроци можданог удара су патолошке промјене на крвним судовима врата и главе, а оне се откривају ултразвучним прегледом и овим предавањима и превентвним активностима настојимо да смањимо број можданих удара - истакао је Миљковић.

Вршилац дужности директора Дома здравља Приједор Слободан Јавор захвалио је Удружењу неуролога и УКЦ-у што су прихватили његов позив и дошли у Приједор.

- Позивам суграђане да се у што већем броју одазову овој активности. Бесплатно је све и не треба упутница, битна је само добра воља у наредна два дана. Ми ћемо радити прегледе у Дому здравља. Апарати су дошли из Бањалуке, имамо и наше ултразвучне апарате уколико буде велики број наших суграђана заинтересова, ако буде потребно радићемо и у суботу - рекао је Јавор.

Према његовим ријечима, здравље је свима најважније, а превенција је најбољи лијек.

Јавор је додао да сви заинтересовани за преглед могу доћи у Дом здравља у наредна два дана од 11.00 до 15.00 часова.

Прегледе обављају неуролози са УКЦ.