latinica  ћирилица
09/12/2021 |  09:02 | Аутор: Б92

"То што је Новак на листи не значи да ће играти у Мелбурну"

Крег Тајли, директор Тенис Аустралија, изјавио је да није сигуран да ће Новак Ђоковић играти на Аустралијан Опену.
Новак Ђоковић - Фото: Тwitter
Новак ЂоковићФото: Тwitter

Име најбољег тенисера свијета нашло се на прелиминарној листи пријављених за први Гренд слем сезоне, што су многи протумачили да ће он играти у Мелбурну.

Међутим, Тајли каже да тај списак није коначан.

- Оно што је објављено је генерална листа учесника и по природи ствари, сви улазе на листу. То није обавезујућа листа и не говори ко ће бити тачно у главном жријебу, који долази за неколико недјеља - појаснио је Тајли.

У појединим аустралијским медијима објављено је да би Ђоковић могао да затражи "медицинско изузеће" да би играо у Мелбурну, али је Тајли јасно назначио каква су правила.

- Да будем одмах јасан, нико не може да игра на Аустралијан опену ако није вакцинисан. Или дуплом дозом вакцине или једном од компаније Џонсон и Џонсон, која је такође одобрена. Једина могућност, осим те да будете вакцинисани је да се такмичите ако сте добили оправдање о медицинском изузећу од аустралијских власти. Видио сам извјештаје у појединим медијима. До сада, није било одобрених медицинских изузетака - додао је Тајли.

Он је објаснио и шта подразумијема медицинско изузеће.

- Постоји независан панел медицинских стручњака који прегледају копију захтјева за изузеће. То онда иде на експертски панел и они доносе одлуку. Јасно је да међународни тенисери имају исте услове као и свако ко долази у Викторију и Аустралију. Нема могућности за било какав попуст у том смислу осим одобреног медицинског изузетка - објаснио је први човјек АО.

Тајли је поновио да вјерује да се више 95 одсто тенисера вакцинисало, што је по њему огроман напредак у односу на 50 одсто од прије само неколико мјесеци.