latinica  ћирилица
09/12/2021 |  09:02 ⇒ 09:03 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: Прва искрена изјава Вашингтона након много година

Изјава помоћника предсједника САД за националну безбједност Џејка Саливана да се систем међународних односа мијења, а да њихова актуелна структура на челу са УН полако постаје прошлост, је искрена, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

Како каже, први пут послије много година ствари су назване својим именом.

- Изјава Саливана може да се оцијени на много начина, од "циничне" до "хладнокрвне". Али једно се не може порећи – она је искрена. Први пут након много година ствари су назване својим именима - написала је Захарова на Телеграм каналу.

С тим у вези, додала је да је то "управо оно о чему званична Москва говори већ три године".

- САД уништавају систем међународних односа заснован на међународном праву и централној улози УН у циљу стварања зоне сопственог комфора, у којој намјеравају саме да доминирају - сматра Захарова.

Како је истакла, управо је то разлог што Вашингтон организује масовни скуп у виду Самита за демократију чији ће учесници имати почасно право да служе интересима америчког режима.

Помоћник америчког предсједника за националну безбједност Џејк Саливан изјавио је раније да се систем међународних односа трансформише и да њихова актуелна структура на челу са УН, која је настала послије Другог свјетског рата, постепено постаје прошлост.

Он је такође признао да његова земља активно покушава да трансформише успостављени свјетски поредак кроз формирање нових "савеза, партнерстава и институција" осмишљених да раде у интересу Вашингтона.

Подсјетимо, Самит за демократију почиње данас.

Сједињене Америчке Државе позвале су на самит 110 земаља, међу којима нису Русија и Кина.

Предсједник САД Џозеф Бајден ће од 9. до 10. децембра бити домаћин виртуелног самита за лидере влада, цивилног друштва и приватног сектора.

Самит ће се фокусирати на изазове и могућности са којима се суочавају демократије и пружиће платформу лидерима да преузму и појединачне и колективне обавезе у одбрани демократије и људских права у земљи и иностранству.

Вашингтон инсистира на томе да сврха догађаја није подјела, већ да пријатељске демократије послуже као примјер и покажу да њихови политички системи дјелују за добробит људи.

С тим у вези, портпарол руског предсједника Дмитриј Песков изјавио је раније да одржавањем тог самита САД покушавају да приватизују демократију и створе нове линије подјеле.