latinica  ћирилица
09/12/2021 |  10:11 | Аутор: СРНА

Никад више новинара у затвору

Број новинара широм свијета, који се налазе иза решетака, достигао је глобални максимум 2021. године, према новом извјештају непрофитног Комитета за заштиту новинара /ЦПЈ/.

Најмање 24 новинара су убијена због свог извјештавања, а 18 других је умрло у околностима које отежавају утврђивање да ли су били мета због свог рада, навео је ЦПЈ у годишњем истраживању о слободи штампе и нападима на медије.

Док се разлози за затварање новинара разликују од земље до земље, рекордни број одражава политичке преокрете широм свијета и растућу нетолеранцију према независном извјештавању, наводи се у извјештају.

Међу новинарима који су убијени 2021. године су Даниш Сидикуи, Ројтерсов фотограф који је погинуо у нападу талибана у Авганистану у јулу и Густаво Санчез Кабрера, убијен у Мексику у јуну.

Кина је затворила 50 новинара, највише у било којој земљи, затим Мјанмар /26/, који је ухапсио новинаре у склопу обрачуна након војног пуча 1. фебруара, затим Египат /25/, Вијетнам /23/ и Бјелорусија /19/, наводи се у извјештају.

Први пут, листа ЦПЈ укључује новинаре затворене у Хонг Конгу – нуспроизвод закона о националној безбједности из 2020. године, који чини да се све што Пекинг сматра субверзијом, сецесијом, тероризмом или удруживањем са страним снагама, кажњава казном затвора, чак и доживотном.

Мексико, гдје су новинари често на мети када њихов рад узнемири криминалне банде или корумпиране званичнике, остаје најсмртоноснија земља западне хемисфере за новинаре, наводи ЦПЈ.