latinica  ћирилица
09/12/2021 |  10:59 ⇒ 12:25 | Аутор: СРНА

Кошарац: Подржати Додикову иницијативу да се БиХ укључи у "Отворени Балкан"

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је иницијатива српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о учешћу БиХ у регионалном пројекту "Отворени Балкан" врло корисна и утемељена, због чега треба да добије сагласност и других у БиХ.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

- Сматрам да треба подржати Додикову иницијативу с циљем адаптирања наших привредника на тој врсти тржишта - рекао је Кошарац новинарима уочи отварања конференције "Економиста: Свијет у 2022".

Када бисмо данас имали чланство у ЕУ, истакао је он, нисам сигуран да би сви наши привредни потенцијали и привредници успјели да се у релативно кратком року адаптирају на све неопходне стандарде и зато сматрам да Додикова иницијатива треба да добије подршку осталих званичника у БиХ.

Говорећи о поменутој конференцији, Кошарац је рекао да је веома важно да институције у БиХ имају врло јасну концепцију дијалога са реалним сектором, с обзиром на чињеницу да је веома важно да се у БиХ одржи и развија економија, да се прате трендови и да се унутрашњим политикама јачају капацитети привреде, како у Републици Српској, тако и у Федерацији БиХ.

- Потребно је и имплементирати међународне уговоре које БиХ има, а односе се прије свега на економску сарадњу и тржишта за којима вапи домаћа привреда - каже министар спољне трговине и економских односа.

Кошарац је констатовао да је пандемија ковида 19 проузроковала одређене поремећаје у привредним кретањима у Републици Српској и ФБиХ, али и да је евидентно је да се домаћа привреда у кратком времену адаптирала и да статистика указује на чињеницу да је у укупној спољнотрговинској размјени за 10 мјесеци обезбијеђен раст од око 27 одсто.

- У истом периоду обезбиједили смо и повећан извоз за 33 одсто, док је увоз повећан за око 24,5 одсто - прецизирао је Кошарац и додао да су мјере влада ентитета биле усмјерене на очување радних мјеста и да су ти ефекти видљиви.

Кошарац је додао да је Министарство спољне трговине и економских односа примарно радило на очувању кредибилитета привредника оба ентитета, путем имплементације уговора које има БиХ, а несметано је обезбјеђивало трговински промет са земљама Цефте.

Сматра важним да се отварају и нека нова тржишта као што су Израел, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, али и Руска Федерација и Кина, односно Евроазијска царинска унија.

У Сарајеву се данас одржава конференција "Економиста: Свијет у 2022." чији је циљ да се конструктивним дијалогом представника економских институција, власти, дипломатске и пословне заједнице дају анализе и погледи на привредни и политички амбијент, инвестициону климу, као и на развој друштва у цјелости.

Скуп су отворили гувернер Централне банке Сенад Софтић, британски амбасадор у БиХ Метју Филд, шеф Делегације за европске интеграције, политичка и економска питања Делегације ЕУ у БиХ Красимир Николов, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и директор компаније "Колор медија комјуникејшн" Роберт Чобан.