latinica  ћирилица
09/12/2021 |  11:27 ⇒ 14:46 | Аутор: СРНА

Калинић: Сутра се отвара нова страница у нашој историји

Бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске и СДС-а Драган Калинић изјавио је да је посебна сједница Парламента Српске, која ће сутра бити одржана у Бањалуци, по значају и историјским посљедицама у рангу оснивања Скупштине српског народа у БиХ октобра 1991. и јануарске Скупштине 1992. године, када је основана Република Српска.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

- Као и тада, тако и данас ови догађаји легитимишу и легализују деценијску борбу српског народа у БиХ за слободу, демократију, самосталност и равноправност на овом вијековима трусном политичком подручју Балкана - оцијенио је Калинић у изјави Срни.

Као и прије 30 година, истакао је Калинић, и сутра ће се отворити још једна нова страница у нашој историји.

Он је указао да су Српску од настанка оспоравали унутрашњи и вањски непријатељи, те подсјетио на народну изреку - "дотјерали су цара до дувара".

- Умјесто да су се бавили лијечењем хибридне шизофрене творевине по имену Федерација БиХ, међународни губернатори, уз свесрдно навијање босанских унитариста, грађанских неокомуниста и сличних политичког хербаријума, чинили су, а и данас агресивно настоје, да дезавуишу Српску и "уклоне" из дејтонског Устава БиХ - рекао је Калинић.

Према његовим ријечима, даље нема, а Република Српска има институционалну снагу да то не дозволи због свих оних који су жртвовали себе и своје најближе да би створили и сачували Српску.

- Неко рече да је сутра "дан Д"... Ја мислим да је сутра наставак маратона који је почео онда када је први пут спријечено са наше стране одузимање надлежности које је Српска међународно верификовала кроз дејтонски Устав БиХ. Не смије се занемарити да у томе Милорад Додик, Жељка Цвијановић и сада консолидована владајућа коалиција у континуитету посљедњих година имају водећу улогу - напоменуо је Калинић.

Он је рекао да нема илузија да се овај политички маратон неће наставити и у наредним мјесецима, као и да су се, у односу на нека ранија времена, у "босански чвор" на разне начине сада укључиле Русија, Кина, Турска, Мађарска, разумљиво и Србија и Хрватска.

Наравно, додао је, они западни странци који нам оспоравају наша суверена права наставиће по своме, босански унитаристи и босанска квазиграђанштина ће своју "пјесму" подићи још неколико октава.

- Схватимо, нарочито пред сутрашњи дан, да у овоме наставку маратона све зависи од нас.. Само храбри /као далеких деведестих/ који знају шта хоће и који смију, не марећи за личну жртву, биће на крају дана побједници на циљу - сматра Калинић.

Циљ је, каже, јасан - да се врати оно што Српској припада на основу дејтонског Устава БиХ и што је својевремно губила због правног, политичког, па и физичког насиља једног дијела странаца, али и због нашег опортунизма, лаковјерности, наивности и личних калкулација.

Додао је и да је циљ да се врати оно што су интервенционизмом под фирмом "бонских овлаштења" успоставили на нивоу БиХ да би се искупили онима којима су обећали да је Република Српска, без обзира што је створена и прије рата и прије потписа у Дејтону, само међучин до тобоже грађанске, а у суштини унитарне, БиХ гдје би ентитети и конститутивни народи били сасвим маргинализовани.

- Зато на крају, полажући минимално право на стварање Српске у то доба /као опозиционар у парламенту БиХ/ питам нашу колебљиву опозију: Да ли знате шта хоћете и да ли то смијете да учините? Ако хоћете да будете дио ове историјске прекретнице, онда скупите храброст и осмјелите се. Храброст не боли! Ако не смијете, онда кажите народу шта заправо хоћете! Не заклањајте се иза спинова и непринципијелног тактизирања. Сва је мудрост у томе! - истакао је он.

Народ ће, навео је Калинић, на крају знати да награди све оне који ће допринијети јединству или заједништву у овом преломном тренутку за нашу земљу.

Калинић је бивши предсједник Народне скупштине и СДС-а којег је Педи Ешдаун, без икаквог уставног и законског основа и истраге, са још 60-ак истакнутих функционера СДС-а смијенио са обје функције 2004. године. Био је лустриран шест година и, правнички речено, био политички и грађански "мртав" све то вријеме.