latinica  ћирилица
09/12/2021 |  12:26 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

Кошарац: Српска може да функционише без БиХ, али не и БиХ без Српске

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац оцијенио је да је политичко дјеловање СНСД-а у протекле три године у заједничким институцијама власти у Сарајеву јасно показало да Република Српска може да постоји и функционише без БиХ, али да БиХ никако не може да функционише без изабраних представника Срба из Српске.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

- Вријеме је да престанемо да плаћамо институције на нивоу БиХ које не функционишу и да њихове надлежности вратимо Републици Српској, тамо гдје те надлежности по Уставу БиХ и припадају - нагласио је Кошарац уочи сутрашње посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске.

Кошарац је поручио да сутрашња посебна сједница Народне скупштине Републике Српске представља политички одговор на наставак бјесомучне кампање кршења одредби Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ, коју су бошњачки политичари и њихови страни ментори покушавали да проведу упркос оштром противљењу и отпору изабраних и именованих званичника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.

Он је подсјетио да су у протекле три године у Предсједништву, парламенту и Савјету министара БиХ, гдје је СНСД имао директан и непосредан утицај, у потпуности заустављени негативни и опасни трендови доношења одлука штетних по интересе Републике Српске и српског народа.

- У тим заједничким институцијама од новембра 2018. године, када је Милорад Додик преузео функцију српског члана Предсједништва БиХ, до данас није донијета ниједна одлука која би нанијела штету или угрозила позиције и надлежности Републике Српске. На то смо, с пуним правом, поносни - рекао је Кошарац Срни.

Он је нагласио да је политичком Сарајеву, као и међународним званичницима који годинама подржавају и спонзоришу бошњачку унитаристичку политику, већ послије неколико седмица постало јасно да СНСД неће пристајати на труле компромисе, прикривене покушаје преноса надлежности под плаштом процеса европских интеграција, нити ће насједати на подвале бошњачке политике и странаца на штету Републике Српске.

- У овом мандату, за разлику од претходног, није пренесена ниједна надлежност са нивоа Републике Српске на ниво БиХ. Водили смо јасну политику заштите дејтонског Устава, надлежности и интереса Републике Српске, а заједничке институције свели на њихову уставну улогу координатора и сервиса два ентитета - рекао је Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Провођење такве политике је, каже, показало нефункционалност и бесмисленост постојања бројних институција на нивоу БиХ, посебно оних које су настале наметнутим законима и одлукама високих представника.

- Данас, када нас лажно оптужују за блокаду институција БиХ, треба се присјетити да су двојица бошњачких чланова Предсједништва БиХ пуних годину дана блокирали именовање предсједавајућег Савјета министара, чиме су кршили Устав БиХ и Закон о Савјету министара. Никада тај Савјет министара, којим предсједава Зоран Тегелтија, није имао озбиљну подршку СДА и свих других претежно бошњачких партија у Представничком дому и Дому народа парламента БиХ, чиме су бошњачке политичке партије значајно допринијеле ономе што данас странци зову нефункционалност институција БиХ - упозорио је Кошарац.

Према његовим ријечима, СДА и друге бошњачке партије партнере су тражиле и налазиле у посланицима опозиционих политичких партија из Републике Српске у Представничком дому парламента БиХ.

- У том дому већину је најчешће чинила такозвана `ЦИК коалиција`, названа по посланицима који су изгласали незаконито именовање чланова Централне изборне комисије БиХ. Зарад мрвица власти и очувања стечених позиција у заједничким институцијама, СДС и ПДП наставили су дугогодишње партнерство са СДА и другим бошњачким странкама. Законе и друге акте штетне по Републику Српску нису могли усвајати јер је СНСД имао необориву већину у Дому народа парламента БиХ - појаснио је Кошарац.

Он је додао да је СДА у борби за остварење својих унитаристичких политичких циљева користила једини преостали механизам – Уставни суд БиХ, који је, захваљујући дјеловању страних судија, преузео улогу високог представника и наставио са прекрајањем Устава БиХ на штету Републике Српске.

- На крају су морали да оживе и повампире очајног Валентина Инцка, чија је одлука да наметне измјене Кривичног закона БиХ била кап која је прелила чашу стрпљења Републике Српске и њених институција, те покренула оправдану кампању поништавања неуставних и наметнутих закона и враћања уставних надлежности Републике Српске - нагласио је Кошарац.

Он је најавио да ће СНСД наставити политичку борбу и за одлазак страних судија из Уставног суда БиХ, као и за успостављање пуног суверенитета и баланса у доношењу одлука у тој правосудној институцији.

- За Републику Српску није прихватљиво да се Уставни суд БиХ користи као инструмент или играчка у рукама бошњачке политике и недобронамјерних странаца. Нису прихватљиве, нити су проводиве одлуке које се доносе гласовима двоје бошњачких и троје страних судија, а којима се очигледно прекрајају одредбе Устава БиХ на штету Срба и Републике Српске. Ово је питање које ћемо ставити на сто у свим разговорима о будућности ове земље - закључио је Кошарац.