latinica  ћирилица
09/12/2021 |  13:28 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

Зоран Богнар добитник награда Троношки родослов

Књижевна награда Троношки родослов, коју додјељују Подрињски културни клуб и Епархија шабачка, ове године припала је књижевнику из Београда Зорану Богнару за књигу "Ејдетске слике III", са поднасловом "Дневник ћутања илити иманентност одсуства".
Зоран Богнар - Фото: Глас Српске
Зоран БогнарФото: Глас Српске

Жири је у образложењу навео да ова изузетна књига микроесеја, есеја и рефлексија на извјестан начин врши реинтеграцију двије Богнарове претходне књиге - "Ејдетске слике I" и "Ејдетске слике II", саопштио је Подрињски културни клуб.

У образложењу је наведено да аутор "системом поетичких огледала обезбјеђује њихову присутност у новим кодовима самоспознаје ејдетских слика ..."

- Све три књиге ове изванредне медитативне прозе отварају нове просторе у промишљању живота и умјетности. Оне су дио тестаментарног опуса овог нашег значајног писца, који сублимира све оно што поезија по свом унутрашњем бићу не може да обухвати - оцијенио је жири.

Жири су чинили Немања Вељовић Суброса /предсједник/, Василије Домазет и Слободан Џагић.

Награда ће бити уручена током идуће године, када то епидемиолошке прилике дозволе.

Ово је јубиларна, десета додјела Подрињског културног клуба.

Књигу је издала београдска издавачка кућа Нова поетика.

Зоран Богнар, пјесник, есејиста, прозни писац, књижевни критичар и антологичар, члан је Удружења књижевника Србије и почасни члан Друштва писаца БиХ и ПЕН-а БиХ. Живи и ради у Београду као професионални књижевник. Уредник је у издавачкој кући Дерета и предсједник фонда Арс Лонга за очување лијепих умјетности.

Прије Богнара ту награду су примили Милисав Савић, Срба Игњатовић, Горан Милашиновић, Игор Маројевић, Миломир Ђукановић и други писци.