latinica  ћирилица
09/12/2021 |  13:43 ⇒ 18:05 | Аутор: СРНА

Тим УКЦ-а у посјети Дому здравља и Болници "Др Младен Стојановић" (ВИДЕО)

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да са више начелника ове здравствене установе борави данас у Приједору да би се сагледале могућности за унапређење здравственог система у Дому здравља и Болници "Др Младен Стојановић".
Тим УКЦ-а у посјети Дому здравља и Болници "Др Младен Стојановић" - Фото: СРНА
Тим УКЦ-а у посјети Дому здравља и Болници "Др Младен Стојановић"Фото: СРНА

Ђајић је рекао новинарима у Приједору да је то унапређење могуће у два смјера - побољшањем организације здравствених установа и едукацијом здравствених радника из Приједора на УКЦ-у, те додао да је било ријечи и о лакшем успостављању транспорта и смјештаја пацијената из Приједора на УКЦ.

- Други разлог јесте да наставимо сарадњу у вези са превенцијом можданог удара. Ми смо ту и данас ћемо прегледати око 200 пацијената из Приједора са циљем детекције и патолошких промјена на крвним судовима врата и главе - навео је Ђајић.

Вршилац дужности директора Дома здравља Приједор Слободан Јавор позвао је суграђане да искористе прилику и обаве бесплатне прегледе ради превенције можданог удара и са циљем повећања свијести о значају превенције.

- Нема потребе да се заказују, могу слободно доћи овдје од 11.00 до 15.00 часова, нема потребе ни да долазе по упутницу, потпуно је бесплатно - додао је Јавор.

Начелник Клинике за кардиологију УКЦ-а Тамара Ковачевић Прерадовић истакла је да је ова клиника референтна за болести кардиоваскуларног система у Републици Српској, али и водећа у одређеним дијагностичким и терапијским процедурама у цијелој БиХ.

- Жеља је да побољшаном комуникацијом што прије обезбиједимо доступ тим најсложенијим интервенцијама свим пацијентима Републике Српске, посебно Приједора, који је тако близу Бањалуке. Развојем комуникација ћемо још више убрзати и транспорт и долазак пацијената у нашу здравствену установу - навела је она.

Прерадовићева је за идућу годину, као велики изазов, најавила отварање кардиохирургије у УКЦ-у, као завршне степенице у систему.

- Наши пацијенти неће морати да бивају транспортовани као хитни или заказани случајеви у кардиохируршке установе у Србији, него ћемо све те интервенције моћи да радимо, уз подршку, наравно, клиника из Србије, у Бањалуци - додала је Прерадовићева.

Начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију УКЦ-а Зоран Алексић рекао је да је ова клиника референтна установа која лијечи све пацијенте чија је клиничка слика толико сложена да захтијева лијечење на УКЦ-у.

- Веома често смо наилазили на одређене проблеме и несугласице. Међутим, на путу смо да те проблеме ријешимо, од питања пријема пацијената, транспорта пацијената, задуженог љекара, дијагностике и свега осталог. Данас су болести веома сложене и компликоване тако да то захтијева веома висок ниво и дијагностике и терапије лијечења, а то УКЦ у овом тренутку има у пуном капацитету - додао је Алексић.