latinica  ћирилица
09/12/2021 |  14:09 ⇒ 14:10 | Аутор: СРНА

Влада Српске дала сагласност за подручје Слободне зоне Требиње

Влада Републике Српске дала је сагласност за подручје "Слободне зоне Требиње" и утврдила оправданост њеног оснивања.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Планирани обим инвестиционих улагања у прве три године износиће 7.900.000 КМ, што је и већи планирани износ од оног који се захтијева по Правилнику од три милиона КМ.

Планом запошљавања у слободној зони предвиђено је да ће у прве три године бити запослено најмање 240 радника, док је Правилником утврђена обавеза запошљавања од најмање 100 радника у прве двије године њеног рада, тако да је задовољен и овај критеријум.

Поступајући у складу са Законом о слободним зонама Републике Српске и сходно одредбама Правилника о критеријумима за оцјену економске оправданости оснивања слободне зоне, Министарство привреде и предузетништва извршило је оцјену економске оправданости оснивања те слободне зоне и утврдило да су испуњени сви прописани критеријуми за оцјену.

Утврђено је и да ће оснивање слободне зоне позитивно утицати на развој подручја града Требиња и општина у окружењу, од којих је већина неразвијена као што су Невесиње, Гацко, Билећа, Љубиње, Берковићи, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Утврђен је и план трансфера савремених технологија, а задовољен је и критеријум о вриједности робе која се планира извести из слободне зоне, то јест роба која се произведе у слободној зони у највећој мјери биће намијењена за извоз и знатно премашити 50 одсто од укупне вриједности произведене робе у периоду од 12 мјесеци.