latinica  ћирилица
09/12/2021 |  14:10 ⇒ 14:17 | Аутор: СРНА

Усвојен план одбране од поплава

Влада Републике Српске усвојила је план одбране од поплава у Српској у 2022. години, са циљем унапређења и свестранијег ангажовања релевантних субјеката, као и вишег нивоа приправности у заштити и спасавању људи и материјалних добара од поплава.
Заштита од поплава - Фото: РТРС
Заштита од поплаваФото: РТРС

План је основни документ за координацију и спровођење додатних или посебних годишњих задатака и активности републичких органа, градова, општина, привредних друштава, других правних лица и удружења грађана који спроводе дјелатност од значаја за заштиту и спасавање од поплава, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Републичка управа цивилне заштите надлежна је за координацију, усклађивање, праћење и усмјеравање активности у спровођењу овог плана.

Влада је данас дала сагласност Министарству рада и борачко-инвалидске заштите да изврши уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за раднике привредног друштва "УНИС - фабрика цијеви" Дервента у стечају који испуњавају услове за пензију.

Уплата доприноса за пензијско и инвалидско осигурање биће појединачна за шест радника, и у укупном износу од 85.051 КМ.

На сједници је прихваћена информација о рјешавању статуса филхармоније у оквиру Народног позоришта Републике Српске, као нове умјетничке организационе јединице.

Задужена су Министарство просвјете и културе и Министарство финансија да за рад и функционисање филхармоније обезбиједе 450.000 КМ у буџету за 2022. годину.

Влада Републике Српске информисала се о учешћу у програму ЕУ "Креативна Европа" за период 2021-2027. који је намијењен развоју европског културног и креативног сектора.

Задужени су Министарство просвјете и културе и Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу да, у складу са механизмом координације и водећи рачуна о уставним надлежностима у области културе, врше послове координације и праћења реализације програма.