latinica  ћирилица
09/12/2021 |  14:25 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

За 48 савеза и удружења лица са инвалидитетом 1.302.730 КМ

Влада Републике Српске дала је сагласност Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске на План утрошка 1.302.730 КМ, за период од 1. јануара до 30. новембра ове године, који ће бити дозначени за укупно 48 савеза и удружења лица са инвалидитетом, као и установа социјалне заштите.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Средства су на позицији финансирање пројеката и програма у складу са Законом о играма на срећу, од укупно 2.033.400 КМ, колико је на овој позицији планирано за ове намјене, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Српске.

Расположива средства биће дозначена за укупно 48 савеза и удружења лица са инвалидитетом, као и установа социјалне заштите, за потребе реализације пројеката и програма који су поднијели путем спроведеног јавног конкурса.

Влада Републике Српске данас је усвојила је Акциони план за унапређење положаја жена на селу у Републици Српској за период 2022-2024. година.

Џендер центар задужен је да координише реализацијом овог Акционог плана, а министарства носиоци програма и мјера за реализацију програма и мјера у оквиру својих институционалних надлежности, у сарадњи са Џендер центром.

Џендер центар и надлежна министарства настављају заједнички рад на изради, спровођењу и праћењу мјера које ће у наредном средњорочном периоду бити фокусиране на унапређење положаја жена на селу.

Оваквим приступом је планирано да се мјере и активности, специфично усмјерене на оснаживање жена на селу, проводе истовремено, комплементарно и координисано са мјерама и активностима усмјереним на равноправност полова у локалним заједницама.

На данашњој сједници Влада је донијела План активности у припреми и спровођењу мјера заштите и спасавања од шумских и других пожара на отвореном простору у Републици Српској у 2022. години.

План активности је израђен на основу анализе прикупљених података, достављених извјештаја о реализацији задатака током протеклих година, извјештаја о инспекцијском надзору, анализе тренутног стања, закључака са координационих састанака, евалуације досадашњих искустава, као и мишљења и приједлога субјеката од непосредног значаја за ову област.

Доношењем и спровођењем овог плана унаприједиће се и обезбиједити свестраније ангажовање свих релевантних субјеката и остварити виши ниво приправности на заштити и спасавању људи, материјалних добара и животне средине од шумских и других пожара на отвореном простору са циљем остваривања мјерљивих ефеката кроз евидентно смањење штете на природним ресурсима и богатством наших простора под шумском и другом вегетацијом.