latinica  ћирилица
09/12/2021 |  14:34 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Дата сагласност на буџет Фонда солидарности од 9.743.600 КМ

Влада Републике Српске на данашњој сједници дала је сагласност на Приједлог финансијског плана - буџета Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за 2022. годину у износу од 9.743.600 КМ.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

- У финансијском плану - буџету Фонда солидарности за 2022. годину планирани су приходи са примицима и расходи са издацима у износу од 9.743.600 КМ, што је у односу на финансијски план за 2021. годину више за 76.000 КМ - саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Влада Републике Српске прихватила је информацију у вези с учешћем конзорцијума из Републике Српске у активностима Европске мреже предузетништва у периоду од 2022. до 2027. године у оквиру програма "ЕУ сингл маркет".

У саопштењу се наводи да је Влада сагласна да Конзорцијум Европске мреже предузетништва Републике Српске учествује у раду Европске мреже предузетништва чије активности се финансирају из програма "ЕУ сингл маркет".

Европска мрежа предузетништва је највећа мрежа пословне подршке у свијету, креирана од Еворпске комисије, а у којој функционише више од 600 организација из 60 земаља.

Конзорцијум из Републике Српске чине Развојна агенција Републике Српске, Привредна комора Српске, универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву и Иновациони центар Бањалука.

Влада Српске усвојила је данас и информацију о потреби изградње зграде Полицијске управе Источно Сарајево, те задужила Министарство финансија да у 2022. години обезбиједи 7.540.366 КМ, за изградњу тог објеката.

На данашњој сједници донесена је и одлука којом се утврђује да је од општег интереса изградња друштвених и инфраструктурних објеката: општинског административног центра, центра за социјални рад, библиотеке, заједничке котловнице и саобраћајнице која ће повезивати те објекте у ужем дијелу центра Станара, те да се у ту сврху може извршити потпуна експропријација непокретности означених у овој одлуци.

- Општина Станари ће изградњом ових објеката обезбиједити рационалније функционисање општинске управе и њених органа и квалитетнији и виши ниво услуга за становнике општине у остваривању њихових права и интереса из свих области у оквиру јединице локалне самоуправе, а нарочито из области социјалне и здравствене заштите - наведено је у саопштењу.

Влада је усвојила и информацију о завршетку реализације пројекта "Социјализација дјеце Републике Српске - 2021" и информацију о планираној реализацији пројекта "Социјализација дјеце Републике Српске" за период од 2022. до 2024. године.

Ријеч је о јединственом пројекту у Републици Српској који Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске реализује 19 година.

У саопштењу се наводи да је у Пројекту до сада учествовало више од 34.000 лица, односно дјеце из најосјетљивијих категорија 81,7 одсто и одраслих лица 18,3 одсто.

- Пројектом су обухваћена дјеца из Републике Српске, чије је одрастање осујећено неповољним породичним, социјалним и материјалним условима, здравственим и развојним проблемима. Они заједно са талентованом дјецом и истакнутим спортистима на инклузивном принципу, проводе десет дана у одмаралишту Омладински хостел `Ужице` у Бечићима на црногорском приморју - напомиње се у саопштењу.

Буџетом Јавног фонда за дјечију заштиту за 2021. годину на позицији - "задовољавање развојних потреба дјеце" за реализацију пројекта "Социјализација дјеце Републике Српске" планирано је 1.110.000 КМ.

У саопштењу се додаје да је укупно утрошено 923.878 КМ или 83,2 одсто од планираних средстава за реализацију пројекта у 2021. годину.

Пројектом, који је реализован од 6. јуна до 22. септембра 2021. године обухваћено је укупно 1.683 лица, а од овог броја је 77,8 одсто дјеце и 22,2 одраслих.

- За период од 2022. до 2024. године планира се учешће до 2.100 лица на нивоу године, што би значило за посматрани период укупно до 6.300 лица, дјеце и пратећег особља - додаје се у саопштењу.