latinica  ћирилица
09/12/2021 |  15:12 ⇒ 18:29 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: Приватно лице Шмит не може предсједавати ПИК-ом

Изјава усвојена након сједнице Управног одбора Савјета за имплементацију мировног споразума о БиХ одржане од 7. до 8. децембра не доприноси рјешавању и представља примјер отвореног мијешања у суверене послове те земље, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (фото: @MID_RF) - Фото: Тwitter
Марија Захарова (фото: @MID_RF)Фото: Тwitter

Напоменула је да је састанак политичких директора земаља-чланица управног одбора протекао без учешћа Русије

- Категорички смо одбили да се придружимо завршној изјави сарајевског састанка који су 8. децембра усвојиле наше колеге у одбору. Овај документ сматрамо примјером апсолутно отвореног мијешања у послове једне суверене државе, унутрашњег живота ове земље, примјером грубог искривљавања стварног стања ствари и још једним покушајем наметања својих интереса народима БиХ - рекла је она.

Увјерени смо да овакве изјаве само погоршавају политичку кризу у БиХ изазвану споља и никако не доприносе успостављању међунационалног дијалога, међусобног разумевања и формирања заједничке агенде у овој држави, нагласила је Захарова.

Она је подсјетила да је Москва више пута указивала партнерима у управном одбору да приватно лице, држављанин Њемачке Кристијан Шмит, не може да предсједава догађајима одбора.

- Ово озбиљно подрива статус и улогу међународне заједнице у БиХ. Нажалост, нису нас слушали - додала је она.

Портпаролка је напоменула да Москва не губи наду да ће се Управни одбор Савјета за имплементацију мировног споразума о Босни и Херцеговини ипак вратити на консензусни формат рада.

- С тим у вези, задржавамо пуноправно чланство у њему - додала је она.

Амбасадори земаља Управног одбора Савјета за имплементацију мира за БиХ 27. маја су одлучили да за новог високог представника у БиХ именују Кристијана Шмита.

Русија се, као чланица одбора, успротивила таквој одлуци. Руководство Републике Српске тренутно не признаје Шмитов легитимитет и намерава да повуче сагласност на заједничку војску и Високи судски и тужилачки савјет БиХ.