latinica  ћирилица
09/12/2021 |  15:22 ⇒ 16:21 | Аутор: РТРС

Жељко Стевић, награђени професор и научник, чији је рад признат у свијету (ВИДЕО)

Жељко Стевић,научник из Добоја, свјетског ранга, који се научним истраживањима у области логистике и транспорта бави десетак година, нашао се на ранг листи најбољих свјетских научника за 2020. годину Универзитета Станфорд.
Професор Жељко Стевић - Фото: РТРС
Професор Жељко СтевићФото: РТРС

Када бих имао два живота посвећена науци ,било би мало. Промјене су брзе, поготово научне и технолошке, тако да је рок трајања стеченог знања веома кратак, три до пет година, можда чак и краће. Због тога је потребан непрестан рад и истраживање - тако прича Жељко Стевић, који је објавио око 150 научних радова и уписао се међу два одсто најбољих на свијету.

Критеријуми, који су га довели на то мјесто су број самосталних научних радова, оних у којима је први аутор, те број обављених цитата из његових научних радова.

- Да бисмо се нашли на једној оваквој листи потребно је доста одрицања и рада са изузетно квалитетним научницима. Ја имам једну заиста велику истраживачку мрежу широм свијета са људима са којима сарађујем - каже Стевић.

 На којим пројектима је радио, на којим конференцијама и научним смотрама је учествовао, предавао, био ментор, тешко је набројати. Није отишао у иностранство, али је кроз свој научни рад и предавања и те како присутан у свијету.

Причу о професору Жељку Стевићу погледајте у видео прилогу.