latinica  ћирилица
09/12/2021 |  15:41 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Студенти из Источног Сарајева у посјети фирми Колектор (ВИДЕО)

Студенти Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву данас су са министром за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђаном Рајчевићем посјетили фирму Колектор у Клашницама код Лакташа.
Рајчевић са студентима посјетио фабрику Колектор -
Рајчевић са студентима посјетио фабрику Колектор

Сарадња привреде и факултета, као и реална слика практичног дијела наставе од великог су значаја за студенте, али и за њихово будуће запослење.

Директор фирме "Колектор" Предраг Зорић истакао је да је ова студентска посјета организована с циљем да студенти сагледају која су то потенцијална радна мјеста на којима се сутра могу наћи у овој компанији.

- Ми не можемо да функционишемо без стручног кадра, а ови студенти су потенцијално наши будући инжењери. Врло је битно да се већ од првих година студирања нађу у нашим просторијама, да изграде своје афинитете, да се одлуче шта желе бити кад заврше студије и искрено се надамо да ће већина њих препознати Колектор као фирму у којој ће моћи да се изграђују професионално, али и лично - рекао је Зорић.

- Ми имамо ситуацију да школујемо студенте за одређену тржишну нишу , тако да кажемо, а они да током студија практично и не виде како изгледа тај процес саме производње, како ће евентуално изгледати њихово будуће запослење. Управо данас имамо примјер једне добре праксе - додао је Рајчевић.

Он је навео да ће 60 студената Машинског факултета из Источног Сарајева, колико их је у посјети "Колектору", данас можда стећи и своја прва практична искуства.