latinica  ћирилица
09/12/2021 |  16:00 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Додик и Ћорић са представницима кинеских компанија о улагањима у Српску

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић разговарали су данас у Бањалуци са делегацијом пет кинеских компанија о отварању фабрике за прераду папира са најновијом техничком опремом и обезбијеђеним стоодстотним извозом, те запошљавању по 300 радника у прве двије године.
Додик и Ћорић са представницима кинеских компанија - Фото: СРНА
Додик и Ћорић са представницима кинеских компанијаФото: СРНА

На састанку је било ријечи о могућностима улагања у области саобраћајне инфраструктуре, енергетског сектора, екологије, обновљиве изворе енергије и друге области од интереса за Републику Српску, саопштено је из ресорног министарства Републике Српске.

Разговарано је о изградњи пречистача отпадних вода у седам градова Републике Српске са најсавременијим технологијама, а инвеститор је изразио интересовање и за улагање у обновљиве изворе енергије у Херцеговини и то на подручју општине Љубиње.

На састанку је било ријечи и о изградњи магистралног пута Фоча - Косманско Поље/Шћепан Поље/ - Тјентиште, те је истакнут значај изградње, реорганизације и модернизације жељезничког саобраћаја у Републици Српској са акцентом на израду мастер плана за организацију модерног жељезничког саобраћаја.

Делегацију кинеских компанија чинили су високи представници ових компанија које су на глобалном нивоу међу најбоље рангираним компанијама у областима пројектовања и изградње мегапројеката у различитим областима.

Делегацију су чиниле компаније:  "China Europe Association For Technical And Economic Cooperation", "China Railway Group Central And Eastern Europe Headquarter", "China State Construction Engineering Company", ""China Energy Group Jiangsu Institute" и "Sinomach Sumec - Sumec Group Corporation".