latinica  ћирилица
09/12/2021 |  17:48 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Бисера Турковић поново у САД; Шта је циљ посјете? (ВИДЕО)

Бисера Турковић по старом. Без сагласности Предсједништва, већ данима је у САД-у. Шта је циљ њене посјете, Републици Српској није непознато.
Бисера Турковић - Фото: РТРС
Бисера ТурковићФото: РТРС

Предсједница Републике Жељка Цвијановић оцјењује да је разлог посјете шефа бх дипломатије САД-у блаћење Српске и Милорада Додика.

Крајњи домет њене дипломатске посјете био је постављање нове заставе на јарбол амбасаде БиХ у Вашингтону, рекао је за РТРС амбасадор у тој земљи Бојан Вујић.

Турковићева је на свом твитер профилу објавила да је разговарала са двојицом америчких званичника о ситуацију БиХ и региону.

Тек што се предсједница Српске вратила из посјете САД-у током које је америчким званичницима и српској дијаспори објаснила политичко-правну борбу Српске за очување уставне позиције у БиХ, преко Атлантика запутила се и шефица бх дипломатије Бисера Турковић.

Но, њени мотиви друге су природе.

- Спремила се да оде тамо да прича против Милорада Додика и Републике Српске - навела је Цвијановић.

- Мислим да је она ову посјету Вашингтону искористила да промјени заставу на амбасади БиХ. Желим само да кажем да је министарка Турковић за вријеме мог састанка у Стејт дипертменту дошла у амбасаду са својим сарадницима и без моје сагласности промјенила заставу на амбасади БиХ - додао је Бојан Вујић, амбасадор БиХ у САД.

У изјави за РТРС, Вујић истиче да је по доласку, Турковићева прво обишла бошњачку дијаспору у Сент Луису и Атланти.

У Вашингтону је игнорисала сусрет с њим иако је само преко амбасаде БиХ, што налаже утврђена процедура, могла да закаже састанке са америчким званичницима.

У томе, каже Вујић, није успјела.

- Министарка није добила ниједан састанак са званичницима америчких институција, укључујући Стејт департмент, Пентагон и Савјет за националну безбједност Бијеле куће, она је то покушала кршећи све процедуре - прецизирао је Вујић.

Доласком Бојана Вујића у бх амбасаду у САД, ствари се окрећу у корист Републике Српске. Остварени су значајни контакти у америчким институцијама што је показала и недавна посјета Жељке Цвијановић, ставови Српске чули су се адресама које имају утицај на догађаје у БиХ.

- Радимо заједно, објашњавамо члановима Конгреса и америчке администрације да Република Српска не ради ништа из хира, да нико из Српска није тражио кризу, да је криза наметнута одлукама високог представника и Уставног суда, да је то увело цијелу заједничку државу у озбиљну кризу - истакао је Обрад Кесић, шеф Представништва Републике Српске у САД.

Од када је Бисера Турковић преузела ресор спољних послова, низали су се Бисерини бисери. Поручивала је младима да нема посла у државној служби ако нису у странци, сина је удомила у амбасади у Катару, слала је неписмене дипломатске ноте Београду, позивала на укидање Српске, Додика упоређивала са Хитлером.

- Она се правила да не зна да је Предсједништво креатор спољне политике, а да је министар само извођач радова. Ходала је по свијету причала свашта против Српске. Она не заслужује да буде министар нечега у заједничкој држави - поручила је Цвијановић.

Позицију користи искључиво у корист СДА и Бошњака, па је Бакир Изетбеговић увијек имао оправдање за њене испаде.

На званичној страници МИП БиХ објављено је да је Бисера Турковић у одвојеним сусретима разговарала са америчким конгресменом Даном Меусером и сенатором Билом Кардином.

Први је познат по тврдњи да је Додик највећа пријетња миру на Балкану, а други по ставовима о наводно малигном руском утицају у БиХ.