latinica  ћирилица
09/12/2021 |  18:23 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

У Бањалуци отворен Центар за хеленска истраживања

Центар за хеленска истраживања отворен је вечерас на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци, у организацији Амбасаде Грчке у БиХ.
У Бањалуци отворен Центар за хеленска истраживања - Фото: СРНА
У Бањалуци отворен Центар за хеленска истраживањаФото: СРНА

Амбасадор Грчке у БиХ Димитриос Папандреу рекао је да отварање Центра за хеленску културу представља историјски дан за Бањалуку.

Он је изјавио новинарима да ће Амбасада Грчке у Сарајеву пружити сваку врсту подршке у раду Центра, као и Министарство иностраних послова и Влада Грчке у цјелини, док ће једну од најважнијих улога у његовом раду пружати Хеленска фондација за културу.

Историчар Горан Латиновић рекао је да отварање Центра за хеленску културу представља велики искорак у развоју Универзитета у Бањалуци, посебно хуманистичких наука - филозофских и филолошких.

- Увјерен сам да ће овај Центар довести до побољшања наших односа са грчким универзитетима и институтима, даљих пројеката, те размјене наставног особља и студената између Универзитета у Бањалуци и универзитета у Грчкој - истакао је Латиновић.

Он је напоменуо да више од 20 година нема организованог курса грчког језика на Универзитету у Бањалуци, али да ће бити организован почетком идуће године.

- Познато је да се од грчког народа може много тога учити у погледу представљања своје културе, језика, књижевности и историје - истакао је Латиновић.

Отварању Центра присуствовали су и министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић, предсједник Хеленске фондације за културу Никос Кукис, представници Филолошког факултета, историчари, професори, студенти.