latinica  ћирилица
09/12/2021 |  18:25 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

САД увеле прве санкције за западни Балкан (ВИДЕО)

Сједињене Америчке Државе увела су прве санкције за западни Балкан појединцима и компанијама. На црној листи политичари, бизнисмени, предузећа са сједиштем у Србији, Хрватској и Бугарској. Истовремено, најава да ће листа санкционисаних бити проширена.
Стејт департмент - Фото: АП
Стејт департментФото: АП

Америка је дуго пријетила и најављивала нове санкције.

Почела је са Балканом. На удару америчког министарства финансија 20 предузећа из региона и 13 Срба са Космета.

Међу њима, потпредсједник Српске листе Милан Радоичић, бизнисмени са сјевера Космета Звонко и Жарко Веселиновић, али и други појединци и предузећа која се доводе у везу с њима. Разлози због којих су доспјели на неславну листу су, како се наводи, подмићивање политичара, прање новца и шверц.

Власт у Србији негирала је везе с њима, али шаље поруку упозорења.

- Плашим се да ћемо такав папир да добијемо за неке у региону на много вишим функцијама. Све што добијемо са било којим показатељем да је неко извршио кривично дјело, наши органи ће бити спремни да то провјере - навео је предсједник Србије Александар Вучић.

Санкцијама, САД блокира имовину појединаца, а својим држављанима забрањује да сарађују са онима који се налазе на листи.

Прве санкције за Западни Балкан уведене су уочи дводневног онлајн Самита за демократију, на којем присуствује више од стотину свјетских лидера.

Међу њима и Вучић. На Самиту нема Русије, Кине, Мађарске, а ни БиХ.

И то је, оцјењује политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић, показатељ да се праве нове подјеле у свијету. Посезање за санкцијама за Кесића је признање велике кризе америчке дипломатије.

Тако се, каже, зауставља било каква могућност да се проблеми ријеше разговором.

- Пријетња и могућност да се донесу санкције може бити корисно у неким случајевима, чим се оне донесу, то је признање да је дипломатија пропала и да нема разговора осим кроз насиље и кроз притисак који доводи саговорнике до позиције да ако су витални национални интереси или државни у питању, нема простора за попуштања - истакао је Кесић.

Циљ је дестабилизација и заустављање развоја у земљама региона. У таквој ситуацији морају се пронаћи механизми за супротстављање притисцима, којих ће бити све више - оцјењује политички аналитичар Стевица Деђански.

- Не може да се укида Република Српска. Они који то кажу испадну проблем. Нису они проблем. Ми само поштујемо Дејтонски споразум, међународно право. Иста варијанта је и за Србију. Ми кажемо да нећемо да признамо Косово и шта је ту проблем. Исто се поштује међународно право, не може да се призна, ако можете без нас, зашто нас питате. Тако да ће притисака бити и даље - прецизирао је Деђански.

Судећи према најавама америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона листа санкционисаних биће проширена.

То је, како каже, начин борбе америчке администрације против корупције.

- Листа која је јуче објављена је глобална листа, која се односи на оне који су укључени у коруптивне активности и у најгора кршења људских права. Пуно је оних који су на листи, укључујући западни Балкан и шире - тврди Нелсон.

Да су санкције спремне и за званичнике у БиХ раније је најавио и специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар. С тим у вези, познат је и став званичника Српске.

Више пута навели су да ће се борити политикама које су у интересу Републике Српске и да се санкција не плаше.

Истовремено, увјерени су да би такав развој ситуације могао довести до заоштравања већ узавреле политичке сцене у БиХ.