latinica  ћирилица
09/12/2021 |  18:34 ⇒ 18:36 | Аутор: СРНА

Којић: Суд БиХ доприноси сатанизацији Српске и српског народа

Суд БиХ не доприноси једнакости грађана пред законом, већ спровођењу политика с циљем сатанизације Републике Српске и српског народа, изјавио је Срни директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Реагујући на данашње пуштање на слободу четворице бивших припадника такозване Армије БиХ осумњичених за ратне злочине над Србима у Храсници, Бутмиру и Соколовић Колонији, Којић је истакао да Суд БиХ јасно и недвосмислено врши потпуну сатанизацију Срба и српског народа.

- Имамо конкретне примјере у посљедњих неколико дана, али је то континуитет у којем они раде сатанизацију, примјењују двоструке аршине, а то је да Србе хапсе, да генерала /Горана/ Сарића, који је веома лошег здравственог стања, хапсе и притом му одређују мјере притвора, а са друге стране Бошњаке, без обзира на све елементе и основе које постоје за одређивање мјере притвора, пуштају, уз неке друге мјере - рекао је Којић.

Када је ријеч о двоструким аршинима, он је навео да то више није флоскула, већ правило понашања Суда БиХ.

- Имамо ситуацију у којој један број поступајућих тужилаца жели да обавља своје послове у складу са правилима струке, али је ту Суд БиХ, који је рампа и не дозвољава да Бошњаци ни на који начин буду санкционисани - од почетне мјере, мјере за одређивање притвора, па до оне која се односи на доношење пресуде - указао је Којић.

Према његовим ријечима, Бошњаке или ослобађају или их осуђују на минималне казне затвора, а са друге стране Србима, иако немају никакве везе са догађајима, пресуђују максималне затворске казне.

Он је истакао да за Суд БиХ није био проблем да генералу Горану Сарићу, који је тешког здравственог стања, одреди мјеру притвора, док се Бошњаци могу бранити са слободе, а и остављена им је могућност да утичу на свједоке на недозвољен начин, како би се на крају могла донијети пресуда која не одговара чињеничном стању.

- Овакво правосуђе дефинитивно доноси додатни раздор међу народима у БиХ, а правосуђе као један од три стуба власти треба да успостави равноправност грађана пред законом - рекао је Којић.

У Суду БиХ данас је одржано рочиште за одређивање притвора четворици ухапшених у акцији Сипе због сумње да су од 1992. до 1994. године починили злочин против цивилног становништва и злочин против ратних заробљеника.

Сарајевски медији преносе да су осумњичени Вахид Алађуз, Сенад Гаџо, Аган Незир и Суљи Хебиби пуштени и да ће се бранити са слободе.

Тужилаштво БиХ саопштило је да се истрага односи на злочине над српским цивилима на подручју сарајевских насеља Храсница, Бутмир и Соколовић Колонија, који су незаконито били заточени у логору у Основној школи "Алекса Шантић" и затворени у недовршеној згради у близини небодера у Храсници.

- Оптужени се терете за убиство најмање осам заробљених цивила, а међу осумњиченима су и непосредни извршиоци убистава - истиче се у саопштењу.