latinica  ћирилица
09/12/2021 |  18:40 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Европске компаније напуштају азијско тржиште - кооперанте траже код нас (ВИДЕО)

Западноевропске компаније због скупљег превоза напуштају азијско тржиште и кооперанте траже на нашем простору и региону.
Привреда - Фото: РТРС
ПривредаФото: РТРС

Ово је сагласни су многи, историјска шанса за развој домаће економије. Како је искористити? Страни инвеститори кажу да Српска и БиХ има многе предности за повољно пословање, али и озбиљан проблем – недостатак радне снаге.

Када долази на наше тржиште страног инвеститора интересује много ствари, али готово увијек постављају питање о броју студената кажу у предузећу Колектор из Лакташа, које као словеначка инвестиција на овим просторима послује већ неколико година.

- Прво питање је колико имамо студената на факултетима. Мислим да је то кључно ако желимо да привучемо стране инвеститоре и квалитетне фирме - сматра директор фирме Колектор Предраг Зорић.

Близина западноевропског тржишта, јефтина електрична енергија, конкурентан трошак рада - све ово су предности пословања код нас.

Али недостатак не само квалитетне радне снаге, већ и броја радника, могао би све то да нулира, сагласни су привредници.

- Добро је што наше компаније имају све веће захтјеве и тражње са запада али је негативно то што имамо проблем са радном снагом - навео је Горан Рачић из Привредне коморе Српске.

- Ми то једино можемо да постигнемо ако повећамо нето плату, то што наш сарадник однесе кући - навео је Един Дацић, предсједник Савјета страних инвеститора

Смањењем збирне стопе пореза и доприноса, субвенцијама, умањењем и укидањем комуналних такси покушава да утиче на послодавце да повећају плате радницима. Али знају на шта треба ставити акценат убудуће, како би лични доходак растао.

- Нелојална конкуренција и сива економија је оно на чему треба радити и укључити више органа контроле - поручио је Вјекослав петричевић, министар привреде и предузетништва Републике Српске.

 Да нема сиве економије и исплате дијела плате на руке претпоставке из Владе су да би просјечан лични доходак био већи од 1.300 марака.

Било би више новца у буџету, а и више подстицаја за растерећење привреде. Самим тим и веће зараде за раднике. Да ли је проста математика или зачарани круг из којег треба изаћи?!