latinica  ћирилица
09/12/2021 |  18:46 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Порука из Српске - ријешити проблем збрињавања радиоактивног отпада (ВИДЕО)

Хрватски фонд за разградњу ужурбано ради на припреми Центра за збрињавање радио-активног отпада на Трговској гори.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Грађани и невладине организације из Српске и Федерације упозоравају да се надлежне институције морају активније бавити овим проблемом, јер одуговлачење може имати катастрофалне посљедице.

Док у Хрватској трају интензивне припреме за изградњу одлагалишта за нуклеарни отпад на Трговској гори, активности са ове стране границе су недовољне и спорадичне, поручују еколошки активисти.

Из невладине организације Грин тим из Новог Града упозоравају су да су се појавиле и дезинформације о доласку 685 бетонских блокова са отпадом из Кршког у одлагалиште на Трговској гори.

- Грађанске тужбе ће ићи, масовне, појединачне или групне, од шире групе невладиних организација или неколико десетина еколошких, али то је најмање битно у овом тренутку. Одлучност грађанских ангажмана, који дјелују у свим смјеровима не може и не смије бити алиби свим другим релевантним актерима – прије свега политичким представницима грађана, да се уздају у то да ће неко други рјешавати проблем који је њихов посао прије свега - наводи се у саопштењу Грин тима.

Из ове организације додали су да очекују конкретне активности од формираног Правног тима за Трговску гору, који, кажу, још није предложио правне кораке. Из Правног тима одговарају да урађено много посла у претходном пероиду, али да без адекватне подршке надлежних, ни они не могу много да ураде.

- Ми имамо задатак да урадимо Стратегију. Не подносимо ми тужбе, то није наш задатак, него да кажемо шта треба да се уради. Онда зависимо од њих, да се међусобно координишемо, имамо заједничке сједнице и тако ћемо радити - поручио је Витомир Поповић, Правни тим за Трговску гору. 

Да би правни тим имао адекватне податке за израду стратегије, потребно је извршити опсежна геолошка истраживања са ове стране ријеке Уне, за шта су потребни милионска средства. Ко ће их и када обезбиједити, још није познато.

- Ми радимо, а уопште не знамо ко нам даје подршку, осим оснивача, знамо ко нас је основао. Сви ћуте и нико се не јавља. Све ово што чујете, чујете од Експертског тима - истакао је Неђо Ђурић, Експертски тим за Трговску гору.

- Да видимо шта до сада није урађено, у Републици Српској и ФБиХ, да се испланирају средства да се то уради - навео је Емир Диздаревић, предсједавајући Експертског тима.

Иако су претходних година разни нивои власти доносили одлуке којима су се обавезивали да ће се бавити овим проблемом, до сада је врло мало урађено, кажу у Експертском тиму.

Ако грађани буду подносили појединачне тужбе због Трговске горе, није искључено да прва буде против БиХ, ако не заштити своје грађане, упозорили су из Удружења Грин тим.